Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava: Vojvodina subvencioniše do 100 odsto investicija u stare zanate

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Pokrajinski sekretarijat za privedu i urizam raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje razvoja i revitalizacije poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2021. godini, raspisan je 7. jula i trajaće petnaest dana.

Tim povodom, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, izvestio je javnost o pojedinostima ovog konkursa, koji je od izuzetne važnosti za očuvanje istorije, tradicije i kulturoloških osobenosti u Vojvodini, a kroz zanatstvo.

Konkurs je namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, a sredstva su namenjena za nabavku opreme ili repromaterijala.

Pokrajinski sekretarijat dodeljuje pet miliona dinara bespovratno radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje, na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički, odnosno stari zanat ili posao domaće radinosti. Cilj opredeljenja sredstava za ovu namenu jeste povećanje konkurentnosti, a time i unapređenje oblasti preduzetništva i privredne klime u Vojvodini.

Pokrajinski sekretar Ivanišević ističe da tradicionalni zanat označava veštinu, naročito ručnog rada, profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, kao i upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

-Danas raspisujemo konkurs koji oslikava ono što jeste Vojvodina – bogatstvo različitosti, bogatstvo traditicije koju bi trebalo čuvati i kojoj je potrebno pomoći. Subvencionisaćemo nabavku opreme, ali i repromaterijal, kako bismo podržali što veći broj preduzetnica i preduzetnika koji se bave starim i tradicionalnim zanatima. Kroz ovaj konkurs ćemo težiti ka tome da pomognemo očuvanje starih zanata, naročito u seoskim sredinama. Posebno će se vrednovati i žene preduzetnice i oni koji dolaze iz lokalnih samouprava koje su nedovoljno razvijene, što, naravno ne isključuje učešće svih koji se bave zanatstvom u Vojvodini“, rekao je Ivanišević, dodavši da raznolikost starih zanata ovog podneblja oslikava i različitost kultura u Vojvodini.

Prilikom konkurisanja za opremu, uzimaće se u obzir profesionalna proizvodna oprema u skladu sa delatnošću privrednog subjekta, dok se pod nabavkom repromaterijala podrazumevaju sirovine i poluprerađevina koje bi  trebalo preraditi ili doraditi do konačnog proizvoda.

Subvencionisani iznos koji se odobrava za opremu je u visini od najmanje 100.000 do najviše 250.000 dinara, a za repromaterijal u opsegu od 80.000 do 200.000 dinara. Sredstva se odobravaju u visini do 100 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om.

Potrebno je istaći i da privredna društva i preduzetnici koji se prijavljuju na ovaj konkurs, bi trebalo da budu upisani u registar Agencije za privredne registre i to najkasnije do 31. decembra 2019. godine, da imaju aktivan status i da su razvrstana na mikro ili mala pravna lica.

Konkurs za stare i umetničke zanate je objavljen na veb sajtu Sekretarijata i otvoren je do 22. jula 2021. godine.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava: Vojvodina subvencioniše do 100 odsto investicija u stare zanate

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета