Kuće na selu od 5.000 do 10.000 evra, kako do njih uz pomoć države

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

U pojedinim selima Srbije ima kuća koje koštaju do 5.000 evra. Imaju 70 kvadrata i okućnicu 2,64 ara. Oni koji kreću u novi život pitaju se kako da dobiju sličan krov nad glavom? Kako možete da dobijete sličnu?

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinar. U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.

Još 65 kuća na selu dobilo je stanare. Prva za koju su u ovom ciklusu dodeljena sredstva nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52 m2 i okućnicu od 4,8 ari.  Na prvoj ovogodišnjoj komisiji dodeljeno je 65 seoskih kuća i to za osam mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije. Najjeftinija nekretnina, od sada dodeljenih, staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej. Nepokretnost ima 67m2 i okućnicu od 2,64 ara.

Maksimalan iznos od 1.200.000 dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš). U Mionici je za isti iznos od 1,2 miliona dinara, u selu Planinica kupljena kuća sa najvećom okućnicom – 1,88 hektara. Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336m2.

Кao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Interesovanje je ogromno, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine. Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Na taj način, o čemu je  javnost već  obaveštena, porodica Biljane Radenković i Ivana Milosavljeića iz Vladičinog Hana, dobila je bespovratna sredsta od države za kupovinukuće na selu sa okućnicom, u okiru kampanje oživljavanja sela u Srbiji. Oni bi uskoro sa svojom decom trebalo da se usele i počnu novi život. Kuća se nalazi u selu Repince, na svega 15 minuta pešaka od centra Vladičinog Hana. Ovim ugovorom je i Jelena Ilić ostvarila pravo na kupovinu seoske kuće uz podršku Ministarstva za brigu o selu, a reč je o bespovratnim sredstvima od 1,17 miliona dinara.

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije, rekao je ranije Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu. (B. Gulan)

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Kuće na selu od 5.000 do 10.000 evra, kako do njih uz pomoć države

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Najnovije tehonolgije već se uveliko primenjuju i u graditeljstvu. Nije novost da su već osmišljenje i kuće na rasklapanje.

Život jedne prosečne sredovečne žene koja nije u stalnom radnom odnosu u nekoj firmi, već samo domaćica u Srbiji. Znate li šta to znači? Ne, ne znaju svi! Znaju samo one žene koje tako žive!!

Prema podacima, broj poljoprivrednih gazdinstava se od 2012. godine do današnjih dana smanjio za 62.000.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela, pa se pozivaju svi zainteresovani da uzmu učešće.

Pandemija koronavirusa dovela je do toga da se odmor na srpskim selima produžio sa dva i po na sedam dana uproseku, dok su pojedini voleli da ostaju i po čitav mesec. Sve je to značajno za razvoj ruralnog turizma naše zemlje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета