Loš period za industriju piva u Srbiji zbog pandemije koronavirusa

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Industrija piva u Srbiji beleži loš period usled aktuelne situacije sa koronavirusom. Prisutan je pad proizvodnje, izvoza i potrošnje piva, kažu iz Udruženja pivara Srbije.

Pivarska industrija u Srbiji, koja je u 2020. proizvela više od 5,1 milion hektolitara piva, imala je pad od 7,19%, u odnosu na godinu pre, pad izvoza od 10,05%, te pad potrošnje piva od 5,55%, objavilo je Udruženje pivara Srbije.

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabrana organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, usled pandemije, kako je ocenjeno, predstavljalo je veliki udarac na industriju i ključni je faktor pada prošle godine, koji se nastavio i u prvoj polovini ove godine.

Sve to je rezultiralo i da se ukupan državni prihod od pivarske industrije u Srbiji umanji za 15,49%, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je Srbija jedan od najvećih izvoznika piva u zemlje članice EU, posle Velike Britanije i Meksika, te da je izvoz, usmeren na zemlje regiona, ali i ka članicama EU, iznosio više od 1,4 miliona hektolitara, dok je uvoz bio veći od 380.000 hektolitara (najvećim udelom iz zemalja EU).

Konzumacija piva u Srbiji je usled pandemije korona virusa pala na 62 litra po glavi stanovnika u 2020. godini, tako da je potrošnja bila ispod evropskog proseka, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je i da je Eurostat objavio istraživanje u vezi sa proizvodnjom, izvozom, uvozom i potrošnjom piva u 2020. na teritoriji EU koje je pokazalo da je, u poređenju sa 2019. godinom, proizvodnja piva u EU bila manja za osam odsto, dok je proizvodnja bezalkoholnog piva ostala stabilna.

Ukupna proizvodnja piva u EU u 2020. iznosila je 74 litra po stanovniku.

Tokom 2020. u EU proizvedene su oko 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol, kao i 1,4 milijarde litara piva čiji je procenat alkohola manji od 0,5 odsto ili ga uopšte ne sadrži.

Istraživanje Eurostata je pokazalo i da je Nemačka 2020. bila najveći proizvođač piva u EU, Holandija najveći izvoznik, Francuska najveći uvoznik, te da je najveći rast u proizvodnji zabeležen u Slovačkoj, a najveći pad u Italiji.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Loš period za industriju piva u Srbiji zbog pandemije koronavirusa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pivo napravljeno od graška i kiselog kupusa prodaje se i pije na Islandu! Več zamišljamo kakav je to ukus! Na islandu već vlada velika potražnja za ovim pivom!

Da se može i bez lekova u prvoj fazi lečenja koronavirusa, pokazuju i tvrdnje koje je iznela dr Ljiljana Gojkovć Bukarica, farmakološkinja i članica Radne grupe za izradu protokola lečenja kovida 19.

Pivo napravljeno od graška i mariniranog kupusa, takozvano Božićno, postalo je hit među kupcima na Islandu i za svega nekoliko sati nestalo sa polica u trgovinama.

Higijena nosa jednako je važna kao i higijena celog tela. Ispiranje nosne sluznice neophodno je kako bismo sprečili dospevanje patogenih mikroorganizama na sluzokožu, a time i nastajanje nekih većih problema.

Kina će obustaviti uvoz smrznute ribe iz Rusije na čijem pakovanju je otkrven koronavirus. Ovo nije prvi slučaj tog tipa.

Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета