Memorandum o saradnji zadružnih asocijacija u Srbiji, Republici Srpskoj i Severnoj Makedoniji

Foto: zasav.org.rs

Foto: zasav.org.rs

Memorandum o saradnji tri zadružne asocijacije u regionu potpisan je na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Svoje potpise na taj dokument stavili su Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, zatim Rajko Kulaga, u ime Zadružnog saveza Republike Srpske i Suzana Dimitrievska iz Asocijacije zemljoradničkih zadruga Severne Makedonije.

– Ovi zadružni savezi su naši tradicionalni poslovni partneri tokom dužeg niza godina, pa je potpisivanje Memoranduma novi korak dalje u saradnji - rekla je Jelena Nestorov Bizonj i dodala:

– Cilj je da međusobno upoznamo postojeće zadruge, da razmenimo iskustva, znanje i korisnu proizvodnu praksu. Očekujemo da ćemo uspostaviti poslovnu saradnju između srodnih zadruga i zajednički nastupati na domaćem i stranom tržištu. Poznato je, na primer, da su zadruge u Severnoj Makedoniji značajni proizvođači povrća, a naše su tek na početku takvih aktivnosti, pa su mogući različiti oblici saradnje od obostrane koristi. Sa zadrugama u Republici Srpskoj imamo, uglavnom, istu strukturu, što će ubrzati poslovne odnose.

Odmah posle potpisivanja Memoranduma o saradnji, dvanaest predstavnika Asocijacije zadružnih organizacija iz Severne Makedonije posetili su ratarsko-voćarsku zadrugu u Beški i voćarsku u Slankamenu.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Memorandum o saradnji zadružnih asocijacija u Srbiji, Republici Srpskoj i Severnoj Makedoniji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je prilikom posete Svilajncu da se radi na novom programu pomoći zadrugama vrednom pola milijarde dinara, koji počinje od jeseni.

Genetski nemodifikovana soja je proizvod koji je sve traženiji u razvijenim zemljama, a isključivo takva se proizvodi na Institutu za ratrstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Poslednja u nizu saradnja sa institucijama iz inostranstva je ostvarena kada je potpisan ugovor sa distributerima iz Kanade, saopšteno je iz ovog Instituta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim u Tirani u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa ambasadorom Francuske Pjer Košarom sa kojim je razgovarao o procesu evrointegracija u kome se nalazi Srbija i podršci koju nam na tom putu pruža Francuska.

Ministarstvo za brigu o selu saopštilo je da je komisija, na čelu sa prof. dr Zoricom Vasiljević, odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva koja su namenjena unapređenju rada zadruga na teritoriji cele naše zemlje.

U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji naše zemlje i Republike Srpske u okviru organske proizvodnje koji će olakšati sve aktivnosti iz ove oblasti između Srbije i Srpske.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета