Milionska ulaganja u Dijamant najavila ”Fortenova”

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

”Fortenova grupa” najavila je da će u privredu Hrvatske i regiona investirati 130 miliona evra u narednom periodu. Najveće pojedinačno ulaganje pravnog naslednika hrvatskog Agrokora biće ipak u Srbiji. Vredno je 29,3 miliona evra a ta investicija odnosi se na otvaranje novog pogona u uljari Dijamant u Zrenjaninu

Ovu fabriku hrvatski biznismen Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, kupio je još 2004. godine i u tom trenutku, prema pisanju medija, držala je više od trećine srpskog tržišta ulja.

Predstavnici ”Fortenove” saopštili su da je reč o investiranju u nove pogone za presovanje i ekstrakciju ulja u Dijamantu kapaciteta 1.200 tona na dan, kao i da će ta investicija biti i pojedinačno najveća.

Znatna ulaganja grupe očekuju se i u kompanijama Jana i PIK Vrbovec. U saopštenju se naglašava da je tokom ove godine ”Fortenova” u realizovane investicije uložila ukupno 125 miliona evra. Iz kompanije navode da je podizanje investicijske snage bio jedan od najvažnijih ciljeva u poslednje dve i po godine.

”Doveli smo firmu do prihvatljivog nivoa zaduženosti i omogućili joj ulaganje u razvoj temeljnih biznisa”, naglasio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor “Fortenova grupe”.

Najavio je da kompanija očekuje da će se planiranim daljim razduživanjem već u 2022. godini investicioni potencijal grupe podići na nivo do 200 miliona evra. Investiranje znatnog kapitala “Fortenove” u uljaru u Zrenjaninu ukazuje i na trenutni značaj ove industrije. Na tržištu Srbije raspored velikih igrača koji posluju u proizvodnji ulja u kratkom periodu prilično je izmenjen. Agrarni analitičari procenjuju da bi moglo da dođe i do novih transakcija ili pregrupisanja.

Tako je krajem prošle godine Miodrag Kostić, u dogovoru sa manjinskim partnerima Viktorija grupe – Milijom Babovićem i firmom Apsara prodao uljaru u Šidu. Jedan od najmodernijih pogona na Balkanu otišao je u ruke moldavskoj ”Trans oil grupi”. Reč je o najvećem prerađivaču uljarica u toj zemlji koji ima 1.650 zaposlenih i uljaru u Rumuniji iza kojeg stoji Vaja Đaši, biznismen poznat u sektoru trgovine žitaricama.

Sa druge strane, Petar Matijević nedavno je odlučio da se oproba upravo u ovoj industriji. Kupovinom „Mirotin grupe” iz Vrbasa, uz desetak firmi koje su povezane s poljoprivredom, postao je vlasnik fabrike ulja ”Banat” u Novoj Crnji, jedna od pet najvećih u Srbiji, pored zrenjaninskog Dijamanta, fabrike u Šidu, Vitala i Sunca iz Sombora. Ovakva poslovna odluka i nije bila posebno iznenađenje budući da je Matijević veliki proizvođač suncokreta.

Time se tržište usložnjava posle jedne u poslednjih nekoliko godina najvećih transakcija kada je Bimal iz Brčkog 2019. kupio većinski udeo u uljari Sunce (Novo Sunce) iz Sombora. O ovoj akviziciji se i ranije spekulisalo jer su ”Bimal grupa”, jedan od lidera u preradi uljarica u regionu, i somborska kompanija i ranije usko sarađivale.

U isto vreme sa dešavanjima u ovoj branši zabeležene su i velike turbulencije na tržištu – drastično poskupljenje suncokreta u prošloj sezoni i skok maloprodajnih cena. Suncokretovo ulje je, ne samo u Srbiji, postalo rekorder poskupljenja u toku pandemije. Država je nedavno odlučila da uz pet osnovnih namirnica zamrzne i cenu suncokretovog ulja na 60 dana. U jednom trenutku flaša zejtina pojedinih proizvođača u Srbiji koštala je više od 200 dinara, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo javnosti i potrošača.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Milionska ulaganja u Dijamant najavila ”Fortenova”

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za obnavljanje seoske infrastrukture u Srbiji biće izdvojeno skoro 70 miliona evra, a sve u okviru IPARD fondova, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Skupština grada Beograda osnovala je Sekreterijat za poljoprivredu koji počinje sa radom prvog januara 2022. godine, a za subvencije proizvođačima u narednoj godini je izdvojeno oko 300 miliona dinara.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović najavio je da će naredne godine za poljoprivredu biti obezbeđena znatno veća sredstva i pozvao proizvođače da apliciraju.

Svi oni koji se u Srbiji bave povrtarstvom na veliko i svoje proizvode prodaju na tržištu, uglavnom koriste plastenike kako bi osigurali svoju proizvodnju od vremenskih uslova. Ono što se uloži, vraća se već prve godine kažu proizvođači.

U toku je izrada finalne verzije IPARD 3 programa za period 2021-2027. godine, za koji Srbija čeka zeleno svetlo Evropske komisije. U odnosu na IPARD 2 program, prisutne su novine kada su u pitanju investicije u ruralnu infrastrukturu.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede će za nekoliko dana objaviti IPARD javni poziv namenjen firmama koje se bave preradom voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa. Moguće je da će za ovaj poziv iz IPARD fonda biti opredeljene tri milijarde dinara, umesto prvobitno planirane 2,3 milijarde.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета