Ministar poljoprivrede rekao je da nema genetski modifikovanih organizama u Srbiji

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Istakao je da država ima jasan i rigorozan važeći zakon o GMO.

“Određeni poslovni krugovi uvek imaju interes da tu temu guraju, kao što stoji i činjenica da za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji treba regulisati ovu oblast”, rekao je Nedimović odgovarajući na pitanje da li ima iz EU i SAD pritisaka na Srbiju da dozvoli promet GMO.

Kada je reč o kontroli subvencija u poljoprivredi, naglašava da u svom poslu ima onih koji pokušavaju da izigraju zakon, ostvare neki interes preko noći. Otkad je ljudi, bilo je i varanja, kaže, a na državi je da osigura da se novac građana troši na pravi način, te smo zbog toga krenuli u još rigoroznije kontrole trošenja svih subvencija koje dajemo. “Nema tu posebno nekih mera koje će se gledati, svaki dinar srpskog građanina je podjednako bitan. Bilo da je reč o podsticajima u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu ili za nabavku opreme i mehanizacije”, navodi Nedimović.

Govoreći o predlogu Ministarstvu finansija kada je reč o dugovanjima za PIO i poljoprivredne penzije, kaže da je to multisektorski problem koji je do te mere nagomilan da je danas reč o više milijardi evra. Precizirao je da ne može svaki poljoprivrednik da, plaćao ili ne plaćao doprinose, prima istu penziju. “Ključna novina koju smo predložili je da se prema ekonomskoj snazi gazdinstva određuje koliki će biti doprinosi. Neće biti isti doprinosi za onog koji ima dva, ili dve stotine hektara”, ističe ministar.

Takođe, ukazuje na problem navodnjavanja u Srbiji. Kako kaže, navodnjavanje je jedna od sistemskih stvari koje niko nije rešavao više od 40 godina. “Ostvarili smo impresivne cifre za svega tri godine”, rekao je ministar. Precizira da je samo u prvoj fazi pokriveno oko 49.000 hektara, u drugoj koja se trenuto sprovodi pokriva se još 40.000 dok se takođe za ovu godinu očekuje početak još osam novih projekata.

Na pitanje šta se dešava sa dolaskom kompanije “Tenis” u Srbiju pojašnjava da nije realno očekivati dolazak nemačke kompanije sve dok se globalno situacija sa afričkom kugom ne reši. “To su izuzetno velike investicije da bi kompanije poput “Tenisa” preuzele nepotreban rizik. Kada se situacija u u svetu dovede pod kontrolu, onda možemo o tome da razgovaramo”, kaže Nedimović.

Izvor:tanjug

Ministar poljoprivrede rekao je da nema genetski modifikovanih organizama u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle Dubaija, Kaira, Tel Aviva, Ho Ši Mina i Tokija, Nacionalni institut za kafu Angole predstavio je srpskim privrednicima proces proizvodnje angolske kafe

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović jutros je, govoreći o mogućoj zaradi proizvođača pšenice, zamenio tone i hektare, saopštilo je ministarstvo i izvinilo se poljoprivrednicima zbog te omaške.

Jedina registrovana opančarka u Srbiji, Mirna Rackov iz Kikinde, godinama je radila u privatnoj firmi koja se bavila izradom svakodnevne obuće ali je u jednom momentu odlučila da napusti stari posao i krene u samostalne preduzetničke vode.

Genetski nemodifikovana soja je proizvod koji je sve traženiji u razvijenim zemljama, a isključivo takva se proizvodi na Institutu za ratrstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Poslednja u nizu saradnja sa institucijama iz inostranstva je ostvarena kada je potpisan ugovor sa distributerima iz Kanade, saopšteno je iz ovog Instituta.

Mediji su konačno došli do spiska proizvođača hrane koji koriste GMO u proizvodnji, a čiji proizvodi se nalaze na našem tržištu. Inače, GMO hrana je na našem tržištu zabranjena.

Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета