Na berzi počelo trgovanje ovogodišnjim kukuruzom, cena do 19,5 dinara bez PDV

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Najvažnija vest sa Produktne berze protekle nedelje su prvi kupoprodajni ugovori kukuruza novog roda u količini od 625 tona. Zaključena cena se kretala u cenovnom opsegu od 18,50 din/kg do 19,50 din/kg bez PDV-a (od 20,35 din/kg do 21,45 din/kg sa PDV-om), za robu koja se odnosila na SPOT trgovanje. ’

Ni ova godina nije izuzetak ovog nepisanog pravila da se kukuruzom novog roda trgovalo u avgustu mesecu. Razlozi za ovim neuobičajenim dešavanjima na tržištu pronalazimo u malim zalihama i nedostatku ponude kukuruza starog roda. Zanimljivo je istaći da se terminske tražnje kukuruza roda 2020. godine kreću na cenovnom nivou od 14,45 din/kg bez PDV-a, na paritetu CPT Dunavske luke sa isporukom robe septembar/oktobar.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.650 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 38.403.750,00 dinara.

Kukuruz roda 2019. godine prometovan je po ceni od 19,50 din/kg do 20,00 din/kg bez PDV-a (od 21,45 din/kg do 22,00 din/kg sa PDV-om), što je najviša postignuta ovosezonska cena. Statistički kada uporedimo cenu kukuruza u istom periodu prošle godine, cena je viša za 34,01%.

Pšenica treću nedelju beleži odsustvo iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu. Ponuda se kretala od 17,80 din/kg do 18,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Slab izvoz i slaba tražnja mlinara za ovom žitaricom dovela je do potpune pasivnosti na tržištu.

Sojino zrno je realizovano u cenovnom rasponu od 41,50 din/kg do 42,20 din/kg bez PDV-a (45,65 din/kg do 46,42 din/kg sa PDV-om), što je jasan pokazatelj pada cene ove uljarice za 1,87%. Terminska tražnja soje novi rod na paritetu CPT luka sa isporukom robe u oktobru kretala se po ceni od 330 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

Žetva suncokreta je praktično na samom početku. Ponuda se kretala od 296 €/t do 300 €/t bez PDV-a u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS. Međutim, tražnje pod ovim uslovima ponude nije bilo.

agrosmart.net

Na berzi počelo trgovanje ovogodišnjim kukuruzom, cena do 19,5 dinara bez PDV

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета