NADLEŽNI PORUČILI: Ima dovoljno pšenice za sve, izaći ćemo u susret zahtevima zemalja u regionu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Nakon zahteva proizvođača i potrošača da se odrede kvote za izvoz žitarica, nadležni kažu da će se brašno i ulje izvoziti sve dok to ne ugrožava potrebe naše zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Novom Sadu da će se izvesti onolike količine koje su ranije ugovorene, tolike da se, sa druge strane, ne ugroze potrebe domaćeg stanovništva. To se najpre odnosi na članice Otvorenog Balkana, a onda na Crnu Goru i BiH.

- To su nam prvi susedi i o njima moramo da brinemo, i to ćemo da uradimo. Komplikuju se stvari oko izvoza hrane, jer je očigledno da će biti velikih nedostataka, bez obzira na cenu na svetskom tržištu. U Srbiji će biti dovoljno hrane, jer imamo i više nego što nam treba, ali se mora rasporediti i u region, da ne bi bilo prelivanja, zbog toga što nema dovoljno hleba, brašna kukuruznog ili pšeničnog i ulja.

Ministarka trgovine Tatjana Matić izjavila je da su robne rezerve pune i da je domaće tržište dobro snabdeveno, kao i da će Vlada, ako bude bilo potrebno, produžiti ograničenje cena koje po važećim uredbama traje do početka maja.

- Kada govorimo o Robnim rezervama, one su pune. Već se dva puta reagovalo, sa pozajmicom brašna odnosno pšenice, prvo je bilo 20.000 i 30.000 tona, što je išlo ka mlinarima i pekarima. Reagovali smo zbog cene hleba i kako bi snabdevenost tržišta bila dobra - rekla je Matić, a prenele Novosti.

Agroinfo.rs

 

NADLEŽNI PORUČILI: Ima dovoljno pšenice za sve, izaći ćemo u susret zahtevima zemalja u regionu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda važnih za stanovništvo. Zbog dovoljnih količina, predlaže se slobodan izvoz brašna sa domaćeg tržišta.

Interesovanje za srpsko brašno je veliko, a nedavno su dobijeni zahtevi za kupovinu i iz Nemačke, Slovenije, Češke, što se dugo nije dogodilo.

Agroanalitičar Goran Đaković rekao je da smo ponovo oborili rekord što se tiče izvoza voća - prošle godine inkasirali smo 824,1 milion evra, a samo od malina zaradimo 300 miliona evra.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić danas će održati sastanak sa članovima vlade o robnim rezervama naše zemlje.

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета