Najbolja rakija od šljive nastaje u Karađorđevom rodnom selu

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Vodeći srpski stručnjaci za proizvodnju i ocenjivanje žestokih alkoholnih pića su izjavili da je 2020. najbolja šljivova prepečnica na našim prostorima, Srbiji, Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji, potekla iz Viševca kod Rače, rodnog sela vožda Đorđa Petrovića. Ocena je data od strane stručnjaka iz Čačka.

U Institutu za voćarstvo u Čačku koji već desetu godinu priređuje smotru najboljih šljivovih prepečnica sa srpskih prostora, ocenjujući najbolje rakije sa lokalnih smotri od Banjaluke, preko Topole do Sočanice, odlučeno je da se najbolja rakija pravi u Viševcu kod Rače. Tom prilikom, uzorak koji je poslao Slobodan Senić iz tog istorijskog sela, dobio je od komisije 19,09 bodova.

Iza pobednika, poređali su se: Anđa Spasojević iz Valjeva (18,97), Svetomir Milojević iz Sočanice (18,96), destilerija „Zavet” iz Čumića (18,94), Slavomir Tošić iz Knjaževca (18,89), Stanimir Minić iz Donje Trepče (18,84), dr Milan Plazinić iz Premeće (18,83), ponovo destilerija „Zavet” (18,81), još jednom Slobodan Senić iz Viševca (18,79), i Jovana Novaković iz Čačka (18,75).

Pobednička rakija iz Viševca pečena je od crvene ranke i požegače, daleke 1997. godine, jačine 43 stepena.

‒ Godine su dale vrednost ovom vrhunskom piću koje bi ukrasilo svaki gurmanski sto na svetu. Ovo je neka nova era srpske šljivovice koja može da sačeka u buretu i sazri, jer je ranije važio običaj da Srbi sve što ispeku, odmah popiju iste ili najkasnije sledeće godine – kaže za „Politiku” dr Branko Popović, naučni istraživač u čačanskom institutu, jedan od osnivača smotre i vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića.

Agroinfo.rs/politika.rs

Najbolja rakija od šljive nastaje u Karađorđevom rodnom selu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Da li je ispravno ako pijemo alkohol iz tuđe čaše misleći da na taj način ne prenosimo viruse i bakterije? U nastavku pronađite odgovor da li je i koliko alkohol pogodan za "unutrašnju dezinfekciju".

Drugi šumadijski festival rakije održaće se 11. decembra, a domaćin je grad Kragujevac. Predstaviće se proizvođači iz cele zemlje, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Srbija je prepoznala značaj proizvodnje rakije, a u prilog tome govori i činjenica da proizvodnja iz godine u godinu stalno raste.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета