Najnovija vladina uredba predviđa korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta i u druge svrhe

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Najnovijom vladinom uredbom je predviđeno da država poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu može dati i u druge, nepoljoprivredne, svrhe.

Uredbom se predviđa da država može dati obradivo poljoprivredno zemljište šeste, sedme i osme katastarske klase u druge svrhe, koje nisu poljoprivredne, kao i da u nekoliko slučajeva može da ponudi neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, trstici i močvare).

Državno poljoprivredno zemljište se može korisititi za izvođenje geoloških istražnih radova ili eksploataciju mineralnih sirovina (gline, šljunka, peska, kamena, nafte i prirodnog gasa) ili za izvođenje radova na odlaganju jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu na određeno vreme uz dostavljanje neophodnih odobrenja ministarstva nadležnog za poslove rudarstva i geologije. Pored toga, zemljište se može dati na korišćenje za  proizvodnju energije, korišćenjem obnovljivih izvora energije poput vetra i sunca.

Uredba dozvoljava i korišćenje poljoprivrednog zemljišta za izgradnju komunalne i energetske infrastrukture, telekomunikacije i zaštite od elementarnih nepogoda, te za izgradnju objekata koji su od značaja za državu. Zemljište se može dati na korišćenje fizičkom ili pravnom licu na period do 30 godina, dok se njive u postupku restitucije ne mogu ponuditi na korišćenje.

Lice koje je zainteresovano za korišćenje zemljišta u nepoljoprivredne svrhe treba da podnese nadležnom organu jedinice lokalne samouprave pismo o namerama za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta i odgovarajući projekat, a jedinica lokalne samouprave grupiše državno poljoprivredno zemljište koje se planira za davanje na korišćenje u posebne jedinice javnog nadmetanja.

Odluku o objavljivanju javnog oglasa za davanje na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede.

Čitav proces davanja poljoprivrednog zemljišta na korišćenje sprovodi se u postupku javnog nadmetanja, a zemljište koje je predmet ugovora o korišćenju ne može biti predmet raspolaganja davanjem na korišćenje trećim licima.

Agroinfo.rs/rs.n1info.com

 

Najnovija vladina uredba predviđa korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta i u druge svrhe

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

Sve je spremno za drugi krug licitacije državnog zemljišta u Pančevu gde je u ponudi 643 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

Ove životinje aktivno učestvuju u poljoprivrednim radovima i potpomažu ih

Ministarka trgovine Tatjana Matić prisustvovala je obeležavanju stogodišnjice osnivanja prve robne berze na ovim prostorima. Naime, novosadska Produktna berza osnovana je davne 1921. godine

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ažurirala je liste registrovanih sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta koje je dozvoljeno koristiti u organskoj proizvodnji.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета