Напуштене њиве биће уступљене ратарима бесплатно

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Теренском провером у само неколико општина у Србији утврђено је да се велики број парцела не користи. Идеја је, кажу у Министарству пољопривреде, да се такво земљиште уступи онима који могу да га употребе, то јест да се таква земља да пољопривредницима у бесплатни вишегодишњи закуп.

Теренском провером коришћења државног земљишта у Александровцу, Алексинцу, Беочину и Смедереву утврђено је да се велики број парцела не користи и да су запуштене.

Циљ да се такво земљиште најпре идентификује, а онда и понуди закупцима на бесплатно коришћење.

Обрадиво земљиште, пашњаци, атари а све што је напуштено стављано је у функцију. Нашло се око 2.400 хектара које није у функцији и биће понуђено ко жели да окрчи. У првих пет година добија бесплатно на коришћење земљиште за крчење. У наредних 25 година имате повољније услове да би сте остварили прифот.

Ко жели то да прихвати има вишегодишњи закуп, а за нових 2.500 хектара и има доста заинтересованих.Пре неколико дана расписан је конкурс за набавку трактора снаге до 60 киловата. Пола новца даје дража, а реч је о тракторима који су склопљени у Србији.

Конкурс траје до 31. маја.

Указујући да је просечна старост трактора у Србији 19 година, министар додаје да је мера покренута са циљем да се та старост смањи.

Услов је да трактор буде склапан у Србији, где имамо пет произвођача: ИМТ, Солис у Бољевцу, Махиндру у Новом Саду, белоруске и кинеске тракторе. Ако купите тај трактор који кошта од 8.000-20.000 евра, држава вам враћа пола новца. Покривен је широк спектар људи и они који нису обухваћени Ипард средствима. У задњих 10 година број трактора је повећан за пет одсто а биће још нових позива", каже министар  Бранислав Недимовић.

Izvor: agropress.org.rs

Напуштене њиве биће уступљене ратарима бесплатно

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Patricio Dei Tos e najavio i da je kompanija "Femo gas", koja se bavi bio-gasom iz poljoprivredne industrije, zainteresovana za ulaganja u srpsko tržište

Svi traktori stariji od 10 godina koji nemaju potrebnu dokumentaciju ipak će moći da se registruju uz dva svedoka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja, u narednom periodu sprovoditi pojačanu kontrolu traktora i vozača traktora u saobraćaju, a poseban akcenat biće na otkrivanju prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je danas javni poziv za nabavku novog traktora u okviru IPARD programa. Reč je o sedmom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović saopštio je danas da će ovo ministarstvo biti nosilac aktivnosti u vezi sa dodelom subvencija za nabavku i ugradnju univerzalnog zaštitnog rama za traktore kako bi se dodatno povećala bezbednost vozača traktora i svih učesnika u saobraćaju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će biti nosilac aktivnosti u vezi sa dodelom subvencija za nabavku i ugradnju univerzalnog zaštitnog rama za traktore kako bi se dodatno povećala bezbednost vozača traktora i svih učesnika u saobraćaju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета