Ne palite žetvene ostatke, kazne su visoke

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović apelovao je na građane da ne pale strnjiku, jer takvi požari mogu biti izuzetno opasni.

On je istakao da su vatrogasci-spasioci samo od početka jula ove godine intervenisali čak 124 puta gaseći požare na otvorenom prostoru i apelovao na građane da ne pale nisko rastinje kako ne bi ugrozili svoje i tuđe živote, ali i prouzrokovali materijalnu štetu.

Majstorović je rekao da je Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd od početka meseca intervenisala ukupno 199 puta.

Molba svim našim sugrađanima je, kako je rekao Majstorović, da u uslovima koji vladaju danas i u narednih nekoliko dana – visoke temperature uz pojačan vetar, ne pale na otvorenom prostoru. Ovi požari mogu biti potencijalno opasni. Nažalost, imali smo i ljudskih žrtava u prethodnim godinama, rekao je on.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade istakao je da se, osim toga, resursi Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i svih vatrogasaca u Srbiji rasipaju na požare u kojima je pričinjena manja materijalna šteta, ali se ugrožavaju ostali delovi grada.

–Naši resursi neće biti dovoljni da intervenišemo na otvorenom prostoru, a da budemo spremni da intervenišemo i u stambenim objektima, tehničkim intervencijama u saobraćaju i svemu onome što vatrogasci redovno rade, naglasio je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade.

Majstorović je napomenuo da je Zakon za zaštitu od požara potpuno jasan i govori da je zabranjeno svako spaljivanje žetvenih ostataka i otpada na otvorenom prostoru.

Za prekršioce su predviđene kazne, i to za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica i do 500.000 dinara, naveo je Majstorović.

Inače, na teritoriji Republike Srbije vatrogasci-spasioci su od početka jula imali ukupno 927 intervencija, 780 požara, od čega 601 na otvorenom prostoru, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Ne palite žetvene ostatke, kazne su visoke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Veliki požar ovog popodneva zahvatio je žitorodna polja između Kikinde i Mokrina. U delu atara Brešće, vatra je buknula oko 15 časova.

Požari koji su opustošili delove Grčke poslednjih nedelja veliku štetu su naneli i pčelarstvu ove zemlje. Više od 9.000 košnica je izgubljeno.

Koliko je ljudski faktor štetan, govori činjenica da Amazonska prašuma, takozvana 'pluća sveta', sada više emituje ugljen-dioksida nego što može da ga apsorbuje, utvrdila je najnovija naučna studija. Prema toj studiji, emisija iznosi milijardu tona ugljen-dioksida godišnje, prenosi britanski list "Gardijan"

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru zbog opasnosti od širenja požara, koji može da ugrozi živote i zdravlje ljudi, nanese materijalnu štetu i ostavi posledice po životnu sredinu.

Podsećamo da je paljenje vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета