Organizacija za hranu i poljoprivredu: Cene hrane u maju zabeležile najviši rast od 2011. godine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO - The Food and Agriculture Organization ) objavila je danas da su svetske cene hrane u maju zabeležile najoštriji mesečni rast u protekloj deceniji.

Indeks FAO porastao je već  dvanaesti mesec zaredom i popeo se na najviši nivo od septembra 2011. godine. Pri tome je agregatni indeks, koji prati cene žitarica, biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa i šećera na međunarodnim tržištima, porastao  za 4,8 odsto u odnosu na prošli mesec na 127,1 poen. U poređenju sa godinom, čak se povećao za 39,7 procenata.

Povećaće se svetska proizvodnja žitarica na više od 2,8 milijardi tona

Indeks cena žitarica u maju je porastao za šest procenata na mesečnom nivou. Međutim, FAO predviđa da će se svetska proizvodnja žitarica ove godine povećati za 1,9 odsto na rekordnih gotovo 2,821 milijardi tona.

Indeks cena biljnog ulja porastao je za 7,8 procenata u maju u odnosu na prethodni mesec,  uglavnom zahvaljujući višim cenama ulja palme, soje i repice. Indeks cena šećera porastao je za 6,8 odsto, pretežno zbog kašnjenja žetve i straha od pada prinosa useva u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

Indeks cena mesa porastao je u maju za 2,2 odsto, vođen bržim tempom uvoza u Kinu i druge zemlje Istočne Azije, dok je indeks cena mlečnih proizvoda porastao 1,8 odsto, objavio je FAO.

Agroinfo.rs/Glas Javnosti

Organizacija za hranu i poljoprivredu: Cene hrane u maju zabeležile najviši rast od 2011. godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj 12. aprila, organizuju onlajn vebinar posvećen izvozu svežeg voća i povrća iz Srbije na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije, najavio je danas FAO.

Prema informacijama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), cene hrane u svetu su porasle 20 odsto za godinu dana, a sada su se pojavili podaci poskupljenja pojedinačno po državama.

Na svetskom nivou cene hrane su u februaru porasle za 20 odsto i to najviše bog rasta cena biljnih ulja i mlečnih proizvoda, javlja FAO.

Globalne cene hrane blago su pale u decembru jer su se međunarodne kotacije biljnih ulja i šećera znatno povukle sa visokih nivoa, ali to i nije baš neka uteha, jer je hrana u svetu poskupela prošle godine više od 28 procenata na godišnjem nivou, prema najnovijem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da su svetske cene hrane u oktobru dostigle su novi vrunac, što predstavlja najviši indeks cena namirnica od jula 2011. godine,

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета