ZABRINJAVAJUĆI ZVANIČNI PODACI: Srbija na DNU po primanjima, ali zato LIDER u poskupljenju hrane (FOTO)

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Prema informacijama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), cene hrane u svetu su porasle 20 odsto za godinu dana, a sada su se pojavili podaci poskupljenja pojedinačno po državama.

Prema rezultatima Republičkog zavoda za statistiku i Eurostata, od deset evropskih zemalja koje su uzete kao predmet razmatranja, može se videti da su cene hrane u periodu od januara 2021., do januara 2022. godine najviše porasle u Srbiji.

Istraživanja pokazuju da je, ukoliko posmatramo odozdo nagore, najmanje poskupljenje je osetila Slovačka (8,4%), zatim Severna Makedonija (9,0%), potom Poska i Estonija (9,2%), pa Letonija (9,4%).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Nakon toga sledi Hrvatska koja je na petom mestu (10,2%), Mađarska (10,9%), Bugarska (11,1%), Litvanija (12,8%), a na prvom mestu je Srbija (14,1%). 

Ukoliko se osvrnemo na bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, podaci iz 2020. godine pokazuju da je najmanja kupovna moć u Makedoniji (5.888 američkih dolara na godišnjem nivou) i Srbiji (7.666 dolara), dok su sa najvećim primanjima stanovnici Litvanije i Slovačke (oko 20.000 dolara na godišnjem nivou po glavi stanovnika), dok je na prvom mestu Estonija (nešto više od 23.000 dolara).

Agroinfo.rs

ZABRINJAVAJUĆI ZVANIČNI PODACI: Srbija na DNU po primanjima, ali zato LIDER u poskupljenju hrane (FOTO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета