Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Centar za prikupljanje, preradu i plasman meda u Rači svečano je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić čime su nakon više od dve godine pčelari Srbije dobili svoju takozvanu kuću meda. U centar će pristizati med iz cele Srbije a pčelarima se na ovaj način omogućava siguran plasman proizvoda bez posrednika a 90 odsto meda koji se prikupi ići će na inostrano tržište

Centar za prikupljanje, preradu i plasman meda u Rači je dugogodišnje ostvarenje ideje pčelara da se na jednom mestu omogući siguran plasman proizvoda bez posrednika.

“Ovaj projekat za mene bio je primer kako država može da pomogne i da radi sa jednim savezom i sa lokalnim samoupravama da promovišemo regionalni razvoj, da promovišemo i pomognemo i udruživanje i zadrugarstvo i da pomognemo našu poljoprivredu”, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

“To je nešto što je zaista veoma važno za sve nas, a važno je i za celu poljoprivredu gde drugi poljoprivrednici mogu da vide da je to moguće pa da onda i oni krenu nešto slično jer kao što vidite sve se može. Kada smo počeli da radimo sve ovo mi smo imali samo 40.000 evra na računu i do danas je sve ovo koštalo preko milion i 500.000 evra”, rekao je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Centar za prikupljanje meda je kapaciteta od 3.600 tona pa će med iz cele Srbije stizati u Raču.

“Kada nam se povoljno nudi ta sigurnost nije na odmet prevaliti i dug put i dati med u sigurne ruke odnosno znati da svoj proizvod dajete onom ko će ga i adekvatno platiti”, rekao je Ivica Kostić, pčelar iz Surdulice.

Prema rečima Dejana Stefanovića, pčelara iz Požarevca, vrlo je bitno što će 90 odsto proizvodnje meda ići na inostrano tržište. ”Ima zainteresovanih sa svih strana. Postojali su pregovori i sa Japanom i sa Zapadnom Evropom i Rusijom i Amerikom, videćemo šta ćemo realizovati. Osnovni cilj je da nemamo preprodaju meda”, kaže Stefanović.

Na ovaj način šumadijska opština Rača postaje opština meda a u planu je i razvoj lekovitog turizma odnosno lečenje pčelinjim proizvodima.

Izvor:agronews.rs

Otvoren pogon Naš med u Rači

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета