Pet miliona dolara podrške razvoju malih biznisa

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku kompanije Philip Morris, NALED je objavio javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratnih sredstava malim biznisima i svima koji žele da digitalizuju svoje poslovanje i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga kako bi otvorili nova radna mesta i osvojili nova tržišta

Prvi godišnji konkurs je organizovan u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, vrednog pet miliona dolara koji je pokrenut sa ciljem unapređenja konkurentnosti domaće privrede i čitavog inovacionog ekosistema.

– Projekat StarTech doprinosi ostvarenju ključnih prioriteta Vlade Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama. Zajedno ćemo raditi na povezivanju fakulteta, naučno-istraživačkih centara i privrede sa ciljem razvoja inovativnih proizvoda i usluga. Aktivnosti predviđene na ovom projektu prepoznate su i uvrštene kao mere u Akcionom planu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period 2021-2027. koju je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, na konferenciji za novinare.

Prema podacima Zavoda za statistiku, 69 odsto velikih privrednih društava u Srbiji je inovativno, dok je taj procenat kod manjih preduzeća znatno niži – svega 47%. Jedan od ključnih izazova upravo je slaba dostupnost finansiranja inovativnih projekata.

Kroz prvi stub projekta, u naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima podržano oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća. Uz to će biti obezbeđeno i nekoliko hiljada sati ekspertske podrške.

– Pažljivo prateći viziju Vlade Srbije u pogledu transformacije srpske ekonomije, prepoznali smo da svojim primerom možemo pružiti inspiraciju, a kroz ovakav projekat i finansijsku podršku firmama. Istovremeno, želimo da pomognemo i državi da izgradi ekosistem koji će biti privlačan za poslovanje inovativnih kompanija. Srbija u kojoj će postojati veliki broj preduzetnika, malih i srednjih firmi koje su usvojile digitalno poslovanje, fokusiraju se na inovativnost, generišu proizvode ili usluge visoke dodate vrednosti i lakše nastupaju na stranim tržištima, biće zemlja sa još jačom i otpornijom ekonomijom – istakao je  Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Philip Morris.

Drugi stub StarTech projekta biće usmeren na unapređenje regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija i promociju inovacija, najvećih inovatora i Srbije kao investicione destinacije.

– Naša zemlja je prošle godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija (GII) za četiri mesta i sada je pozicionirana kao 53. među 129 zemalja. Iako se u oblasti inovacija bolje kotira u odnosu na većinu ekonomija sa sličnim BDP-om, u evropskim okvirima je među pet najslabije plasiranih. Kroz StarTech predložićemo rešenja za podsticanje digitalne ekonomije u Srbiji, kao i unapređenje pozicije naše zemlje na GII – rekao je Dušan Vasiljević, direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Propozicije konkursa

Pravo apliciranja za bespovratna sredstva u okviru StarTech programa imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova. U okviru prvog poziva moći će da konkurišu za ukupno milion dolara, a visina granta zavisiće od LOT-a za koji apliciraju.

U okviru LOT-a 1 namenjenog startap timovima ili biznisima osnovanim ne pre 2019. godine, moguće je konkurisati za grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10%). LOT 2 i 3 su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima osnovanim pre 2019. koji mogu da konkurišu za grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20%) za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija, a ukoliko uz to planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište  mogu da računaju na bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (uz sufinansiranje od 30%).

Rok za prijave je 4. jun, a detaljne informacije o programu, svim uslovima i neophodnoj dokumentaciji za učešće, zainteresovani aplikanti mogu da nađu na internet sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs i broju 0800 000020.

Agroinfo.rs /naled.rs

Pet miliona dolara podrške razvoju malih biznisa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za održavanje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine, a za ove potrebe je opredeljeno pet miliona dinara.

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

Holandska kompanija "Priva" rešenje za nedovoljan broj kvalifikovane radne snage vidi u robotizaciji. S tim u vezi je predstavila robot "Kompano" koji će rešiti pomenute nedostatke.

Problem pojave i širenja fitoplazme kod vinove loze još nije rešen ni kod nas, ni u svetu. Ipak, tim studenata iz Srbije predstavio je inovativni proizvod namenjen ranoj dijagnostici karantinskih bolesti.

Od 19. do 23. oktobra u Bolonji će se održati 44. Međunarodna izložba poljoprivrednih mašina EIMA 2021.

Prvi put u Srbiji je građanima na tri beogradske pijace omogućeno da proizvode plaćaju na lakši i brži način, platnim karticama ili mobilnim telefonom bez prethodne posete bankomatu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета