PRVA EKONOMSKI ISPLATIVA ALTERNATIVA: Robot KOMPANO donosi revoluciju u poljoprivredi! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Holandska kompanija "Priva" rešenje za nedovoljan broj kvalifikovane radne snage vidi u robotizaciji. S tim u vezi je predstavila robot "Kompano" koji će rešiti pomenute nedostatke.

Naime, reč je o robotu koji se samostalno kreće u stakleniku uklanjajući listove paradajza zajedno sa osobljem, a noću, kada se završi radni dan, nastavlja sa poslom. Kompanija je robot predstavila 28. septembra 2021. godine i on predstavlja potpunu revoluciju kada je u pitanju uklanjanje listova paradajza koje može trajati 24 sta dnevno.

Izazovi u radu

'Rukovanje' usevima važan je deo svakodnevnog poslovanja. Pitanja sa kojima se proizvođači suočavaju postaju sve složenija jer je kvalifikovanog i plaćenog osoblja sve manje, dok globalna potražnja za hranom nastavlja da raste sve brže. Iz holandske kompanije smatraju da robotika pruža rešenje povećanjem kontinuiteta i predvidljivosti svakodnevnih operacija, dok troškove održava na sličnom ili čak nižem nivou. Kompano je robot koji nastavlja da radi i kada radnici odu kući, a pokreću ga baterije od 5 kWh. Težak je 425 kilograma, dugačak 191 cm, širok 88 cm, a visok 180 cm. U njega su ugrađeni algoritmi koji garantuju efikasnost skidanja grana sa listovima od 85 odsto tokom rada u sedam dana na površini od jednog hektara, navodi proizvođač.

Robot se može kontrolisati pomoću pametnog telefona ili prilagođavati potrebama i zahtevima korisnika. Kompano takođe nudi podršku obučavanju osoblja za rukovanje opremom i sveobuhvatan program usluga. Ovo je prvi robot u svetu koji korisnicima pruža ekonomski isplativu alternativu za ručno uklanjanje lišća na paradajzu, poručuju iz kompanije.

Kompano je testiran u nekoliko staklenika u Holandiji. Priva i MTA u Helmondu razvili su robota i pripremili ga za proizvodnju. Za početak je proizvedeno 50 robota i prvi uzgajivači ga već koriste. Prema najavama, kompanija će proširiti svoj asortiman na robote za sečenje listova krastavaca i robote za branje paradajza i krastavaca.

Agroinfo.rs

 

 

 

 

PRVA EKONOMSKI ISPLATIVA ALTERNATIVA: Robot KOMPANO donosi revoluciju u poljoprivredi! (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Učinite vašu kožu mekanom i nežnom, sprečite pojavu mitisera. Paradajz je bogat vitaminima, kao što su vitamini A, C, E, K i B6, koji pružaju koži potrebnu ishranu

Ministar Branislav Nedimović izjavio je, prilikom obilaska Dupljaje, sela u opštini Bela Crkva, da je prva mera pomoći poljoprivrednicima u Srbiji za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u vidu povraćaja 50 odsto sredstava, planirana od 15. decembra.

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

Na sajtu opštine Kula saopšteno je da je u industrijskoh zoni ovog mesta postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu paradajza.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета