Razvijen industrijski prototip uređaja za praćenje fiziološkog stanja biljaka

Institut BioSense iz Novog Sada je pionir u digitalnoj transformaciji poljoprivrede u Srbiji. Oni već godinama razvijaju sofisticirane tehnologije i na taj način podstiču ekonomski razvoj. Njihova naučna dostignuća ne ostaju zaključana u laboratorijama.

Nedavno, je u saradnji sa domaćom kompanijom BitGear iz Beograda razvijen  industrijski prototip uređaja "Plant-O-Metar",  koji omogućava procenu fiziološkog stanja biljaka u toku rasta. Ovo bi moglo da bude od suštinske važnosti za negu i bolji razvoj biljaka.

Dok ljudsko oko može da primeti samo određene vrste promena (sparušeni, žuti ili braon listovi, pege na biljci i slično), kada je to za biljku to već kasno, "Plant-O-Meter"" uočava promene i pre nego što postanu vidljive, odnosno, na vreme da se može intervenisati. Analizira i procenjuje koliko je biljka zdrava, odnosno, kakva joj je sposobnost fotosinteze pa samim tim određuje da li postoji potreba za dodatnim đubrenjem i navodnjavanjem.
Prototip uređaja emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja. Takođe, uređaj je napravljen tako da prikazuje rezultate merenja nezavisno od doba dana i vremenskih uslova. Podaci se putem bluetooth konekcije šalju pametnom telefonu sa kojim je uređaj povezan i preko njega se dalje prenose u informcioni sistem zajedno sa GPS lokacijom uzorka.

Direktor Instituta BioSense Vladimir Crnojević kaže: "ovakav prototip važan je iskorak u poljoprivredi i saradnja između nauke i privrede mora biti snažna i slojevita, kako bi pozitivan uticaj na ekonomski razvoj i dobrobit celog društva bio sveobuhvatan. Partnerstvo između BioSense-a i jedne domaće inovativne kompanije koja ovakav proizvod može da plasira na tržište je od suštinske važnosti. Cilj je da se sve razvija u Srbiji. Od naučne ideje do proizvoda. Generalno u IT sektoru najviše je prisutan "outsourcing", U poslednje vreme Srbija, sve više, razvija svoju intelektualnu svojinu koju može da plasira na strana tržišta, tako da dodata vrednost ostaje kod nas. Naravno, drugi podjednako važan cilj je da poljoprivreda konstantno napreduje kroz digitalizaciju i uhvati korak sa svetskim trendovima. Zato je svrha ovakvih uređaja zapravo trostruka - olakšavaju posao, čine poljoprivredu efikasnijom i pospešuju digitalnu njenu transformaciju. Uređaj će biti jednostavan za upotrebu i pristupačan. Njegova cena biće znatno niža od konkurencije kako bi domaći poljoprivrednici koji žele da primenjuju koncept precizne poljoprivrede mogli što lakše da se uključe u proces digitalizacije. Takođe, za uređajem ovakvog tipa postoji velika potražnja na svetskom tržištu i Institut BioSense je već dobio veći broj upita i narudžbina iz celog sveta,  Prva dva prototipa idu u Japan".

 

Izvor: poljosfera.rs

 

 

 

"Plant-O-Metar" u fazi prototipa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji u saradnji sa kompanijama Delta i “Mokrin haus”.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета