Pobuna Italijana zbog najava da će se proizvoditi bezalkoholno vino

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ne čudi što pobuna kreće baš iz ove zemlje, budući da je Italija prva u svetu po količini proizvedenog vina.

Evropa ima nameru da osmisli proizvodnju vina bez alkohola ili vina s manjim procentom alkohola, sa krajnjim ciljem da se unapredi zdravlje, i upravo to je glavna tema ovih dana u italijanskim medijima.

Novine Corriere della Sera za vikend su pisale o "pobuni u Italiji", jer je ideja da se vino razređuje vodom.

Ministar poljoprivrede, Stefano Patuaneli, najavio je da će se Rim tome usprotiviti, dok je udruženje poljoprivrednika Coldiretti upozorilo na "obmanu potrošača", prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

- Uvođenje delimičnog i/ili potpunog smanjenja procenta alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse, predstavlja veliki rizik i izuzetno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i evropskih vina - rekao je u petak predsednik Coldiretti-ja, Etore Prandini.

Prodaja razređenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Evropi bila zabranjena, podsetili su i ostali predstavnici ove industrije. Iako neki ljubitelji vina vole da dodaju običnu ili mineralnu vodu, kako se ne bi prebrzo napili, to treba da bude stvar izbora. Uostalom, pravi poznavaoci piju vino bez ikakvih dodataka.

Takođe, na rafovima u radnjama kupci mogu pronaći i vina koja se deklarišu kao bezalkoholna. Nije čudo što pobuna kreće baš iz Italije, budući da je ta zemlja prva u svetu po količini proizvedenog vina. Prema poslednjim podacima, godišnji prihod je iznosio oko 11 milijardi evra.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

Pobuna Italijana zbog najava da će se proizvoditi bezalkoholno vino

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

U Aleksandrovcu će se 1. maja tradicionalno održati sajamska manifestacija "Festival vina 2022" i to u svečanoj sali Župskog dvora, u krugu fabrike Župljanjka.

Ratno stanje u Ukrajini se odražava na ceo svet. Pored poskupljenja goriva i struje, poskupljuju i osnovne životne namirnice, pa je tako za kilogram hleba danas u Italiji potrebno izdvojiti i do 10 evra.

Na Beogradskom sajmu, 25. i 26. februara održaće se sajam vina "Beowine", a prijave za ovaj događaj su u toku.

U organizaciji Udruženja somelijera Srbije – SERSA, prvi put će biti održano takmičenje mladih somelijera “Upoznajte srpske sorte grožđa”.

U cilju određivanja proizvodnog potencijala, vinari i vinogradari promene u svojoj godišnjoj proizvodnji mogu prijaviti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najkasnije do 15.11.2021. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета