Почетак рада Лабораторије за безбедност хране

ИЗВОР: Принт Сцреен Јутјуб

ИЗВОР: Принт Сцреен Јутјуб

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици обишли су данас Националну лабораторију за безбедност хране и фито лабораторију са банком биљних гена, које су почеле да раде након добијања потребних сертификата.

На тај начин је у потпуности заокружен систем безбедности хране у Републици Србији, која сада има државну, кровну институцију која ће испитивати квалитет свих врста прехрамбених производа и контролисати рад свих лабораторија на територији наше земље.
У изградњу и опремање Дирекције за националне референтне лабораторије (ДНРЛ), у чијем склопу ради више лабораторија, до сада је уложено око 20 милиона евра, навео је министар Недимовић.
Од тог износа, ЕУ је дала 7,5 милиона евра бесповратних средстава, а остатак је обезбедила Влада Србије из буџета.
„Отварање Националне лабораторије за безбедност хране је било услов да се безбедност хране додатно унапреди“, истакао је Недимовић, додајући да ће у лабораторијама Дирекције моћи да се контролише све – воће, поврће, млеко, месо, семе.

Лабораторије ће поред осталог контролисати да ли у храни има пестицида, тешких метала, ветеринарских лекова, микотоксина.
Недимовић је најавио и да ће сада моћи да почне и контрола свих приватних лабораторија у земљи које се баве испитивањем квалитета хране и објаснио да је све урађено како би се избегло да онај који увезе храну њену лабораторијску контролу ради преко повезаног лица.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици рекао је да Србија после акредитовања има механизам за надзор и контролу квалитета хране, што је важно за потрошаче у Србији али и за извознике, јер око 70 одсто српског извоза хране иде на тржиште ЕУ.

„Донација за лабораторију део је шире подршке ЕУ у циљу подизања квалитета и безбедности хране“, рекао је Фабрици и додао да је лабораторија била један од мерила у процесу напретка у преговорима за приступање Србије ЕУ.

Izvor:.minpolj.gov.rs

Почетак рада Лабораторије за безбедност хране

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vanredna inspekcijska kontrola sprovedena u kompanijama Imlek Beograd, Imlek Subotica i Somboled nije utvrdila zloupotrebu mleka u prahu u proizvodnji UHT mleka, niti nedozvoljenu upotrebu biljnih masti bez deklaracije, navodi Ministarstvo poljoprivrede

"Nekoliko ljudi u Srbiji se bavi otkupom meda na veliko, od oko 9000 pčelara. Nešto od toga su izvozili na strano tržište, a od ostatka pravili mešavinu lošeg kvaliteta za domaće tržište".

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Prolazimo kroz prazničnu sezonu, obilje hrane, i punih stomaka. Međutim, šta raditi sa onim što nije završilo u stomaku? Ostaci hrane često ostaju nakon prazničnih trpeza.

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета