Почетак рада Лабораторије за безбедност хране

ИЗВОР: Принт Сцреен Јутјуб

ИЗВОР: Принт Сцреен Јутјуб

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици обишли су данас Националну лабораторију за безбедност хране и фито лабораторију са банком биљних гена, које су почеле да раде након добијања потребних сертификата.

На тај начин је у потпуности заокружен систем безбедности хране у Републици Србији, која сада има државну, кровну институцију која ће испитивати квалитет свих врста прехрамбених производа и контролисати рад свих лабораторија на територији наше земље.
У изградњу и опремање Дирекције за националне референтне лабораторије (ДНРЛ), у чијем склопу ради више лабораторија, до сада је уложено око 20 милиона евра, навео је министар Недимовић.
Од тог износа, ЕУ је дала 7,5 милиона евра бесповратних средстава, а остатак је обезбедила Влада Србије из буџета.
„Отварање Националне лабораторије за безбедност хране је било услов да се безбедност хране додатно унапреди“, истакао је Недимовић, додајући да ће у лабораторијама Дирекције моћи да се контролише све – воће, поврће, млеко, месо, семе.

Лабораторије ће поред осталог контролисати да ли у храни има пестицида, тешких метала, ветеринарских лекова, микотоксина.
Недимовић је најавио и да ће сада моћи да почне и контрола свих приватних лабораторија у земљи које се баве испитивањем квалитета хране и објаснио да је све урађено како би се избегло да онај који увезе храну њену лабораторијску контролу ради преко повезаног лица.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици рекао је да Србија после акредитовања има механизам за надзор и контролу квалитета хране, што је важно за потрошаче у Србији али и за извознике, јер око 70 одсто српског извоза хране иде на тржиште ЕУ.

„Донација за лабораторију део је шире подршке ЕУ у циљу подизања квалитета и безбедности хране“, рекао је Фабрици и додао да је лабораторија била један од мерила у процесу напретка у преговорима за приступање Србије ЕУ.

Izvor:.minpolj.gov.rs

Почетак рада Лабораторије за безбедност хране

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Prolazimo kroz prazničnu sezonu, obilje hrane, i punih stomaka. Međutim, šta raditi sa onim što nije završilo u stomaku? Ostaci hrane često ostaju nakon prazničnih trpeza.

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Poljoprivrednici su prvi put ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću uputili poziv sa protesta koji je održan 11. februara, rekavši da oni neće dolaziti u Beograd, ali da očekuju da ih on poseti u Šapcu.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета