Poljoprivrednici u BiH razmišljaju o prestanku proizvodnje kukuruza

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Nedostatak vlage i visoka temperatura znatno su smanjili prinos kukuruza u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednici ističu kako su na korak od odustajanja od proizvodnje.

Cena kukuruza je 50 posto veća, ali je i stočna hrana skuplja pa bi zbog svega ovoga, naša zemlja za dve godine mogla ostati bez hrane. Poljoprivrednici kažu da su na korak od toga da odustanu od proizvodnje. Iako je cena kukuruza viša, roda nema dovoljno ni za sopstvene potrebe. 

Goran Mitrović, vlasnik farme i fabrike stočne hrane

-Proizvođači ratari su u minusu zbog suša, a stočarski zbog cena žitarica. ovo je došlo an granicu potpune neprofitabilnosti, zbog toga broj grla junadi, svinja i pilića i krava i mleka sve rapidno pada. Ovako ako ostane, za godinu ili dve ostaćemo bez hrane domaće. Takođe  ističe da cene mleka i mesa za sada ne prate poskupljenja stočne hrane i kukuruza, ali je za očekivati da se to uskoro dogodi. Predviđanja su da će, zbog loše situacije ove godine, u narednoj setvi biće zasejano manje površina pod kukuruzom.

Dušan Tomić, “Novi Žitopromet”, Bijeljina

-Mnogo, mogo veća cena prošle godine cina kukuruza bila je od 27 do 33 feninga. Šta reći, verovatno da će to uticati čim je kukuruz skuplji uticaće i na koncentrate i gotove proizvode koji će izlaziti iz fabrike stočne hrane.

Farmeri ističu da će ovim tempom, BiH ostati bez hrane u naredne dve godine. U problemu su i veliki proizvođači.

Petar Dojčinović, poljoprivrednik

-Sto posto da neću imati dovoljno za svoje potrebe. Jedan dio kupujem hranu i jedan dio koristim svoje da bi se nekako izvukao i pokrio da održim farmu. Nema ono ni što sam očekivao. Vrlo loše, prosjek će mi biti od 500 do 600 kg po dulumu.

Agroinfo.rs/.slobodna-bosna.ba

Poljoprivrednici u BiH razmišljaju o prestanku proizvodnje kukuruza

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Ponuda je bila izuzetno slaba, nekim danima pšenice nije ni bilo u ponudi a cena se kretala između 21,50 i 22,00 dinara po kilogramu bez PDV-a

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета