Poljoprivrednici u BiH razmišljaju o prestanku proizvodnje kukuruza

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Nedostatak vlage i visoka temperatura znatno su smanjili prinos kukuruza u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednici ističu kako su na korak od odustajanja od proizvodnje.

Cena kukuruza je 50 posto veća, ali je i stočna hrana skuplja pa bi zbog svega ovoga, naša zemlja za dve godine mogla ostati bez hrane. Poljoprivrednici kažu da su na korak od toga da odustanu od proizvodnje. Iako je cena kukuruza viša, roda nema dovoljno ni za sopstvene potrebe. 

Goran Mitrović, vlasnik farme i fabrike stočne hrane

-Proizvođači ratari su u minusu zbog suša, a stočarski zbog cena žitarica. ovo je došlo an granicu potpune neprofitabilnosti, zbog toga broj grla junadi, svinja i pilića i krava i mleka sve rapidno pada. Ovako ako ostane, za godinu ili dve ostaćemo bez hrane domaće. Takođe  ističe da cene mleka i mesa za sada ne prate poskupljenja stočne hrane i kukuruza, ali je za očekivati da se to uskoro dogodi. Predviđanja su da će, zbog loše situacije ove godine, u narednoj setvi biće zasejano manje površina pod kukuruzom.

Dušan Tomić, “Novi Žitopromet”, Bijeljina

-Mnogo, mogo veća cena prošle godine cina kukuruza bila je od 27 do 33 feninga. Šta reći, verovatno da će to uticati čim je kukuruz skuplji uticaće i na koncentrate i gotove proizvode koji će izlaziti iz fabrike stočne hrane.

Farmeri ističu da će ovim tempom, BiH ostati bez hrane u naredne dve godine. U problemu su i veliki proizvođači.

Petar Dojčinović, poljoprivrednik

-Sto posto da neću imati dovoljno za svoje potrebe. Jedan dio kupujem hranu i jedan dio koristim svoje da bi se nekako izvukao i pokrio da održim farmu. Nema ono ni što sam očekivao. Vrlo loše, prosjek će mi biti od 500 do 600 kg po dulumu.

Agroinfo.rs/.slobodna-bosna.ba

Poljoprivrednici u BiH razmišljaju o prestanku proizvodnje kukuruza

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Rast cena kukuruza i soje i stabilan cenovni nivo pšenice karakterišu aktuelnosti na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na novosadskoj “Produktnoj berzi”. Ukupan promet je iznosio 4.725 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 232.127.750,00 dinara.

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

Sve je spremno za drugi krug licitacije državnog zemljišta u Pančevu gde je u ponudi 643 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

Ove životinje aktivno učestvuju u poljoprivrednim radovima i potpomažu ih

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета