Ponovno povećanje cena ulja kod nas, u inostranstvu ova namirnica još skuplja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prema podacima Produktne berze Novi Sad, potražnja za suncokretom veća je nego što postoji ponuda, a pojedini trgovci traže i 480 evra po toni. To je nešto više od realizovane vrednosti.

Prema rečima Miloša Janjića, direktora Produktne berze Novi Sad, sadašnji trend je da cena suncokreta raste i ne može se mnogo prognozirati kako će se kretati dalje. Svakako, veća je šansa da će da raste, nego da pada.

- Suncokreta ima u ponudi i ne verujem da će biti jeftiniji – kazao je Janjić, a prenele Novosti.

- Kako je suncokret osnovna roba koja ulazi u proizvodnju, realno je da može doći do poskupljenja ulja. Cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu.

Suncokretovo ulje na tržištu maloprodaje u Srbiji kreće se u rasponu od 135, koliko košta litar privatnih robnih marki, do maksimalnih 190 dinara za najpoznatije brendove,.

- Po tom kriterijumu, Srbija ima konkurentne cene ulja u regionu, jer se, prema našim analizama, litar suncokretovog ulja u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara - izjavio je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine. - U Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar.

Kako je ispričao Kandić, u narednom periodu tržišno će se formirati cena na osnovu kretanja na svetskoj berzi samog suncokreta i sirovog ulja. U tom pogledu za Srbiju je posebno referentno kretanje u crnomorskom regionu.

- U crnomorskom regionu trenutno se trguje sirovim suncokretovim uljem na nivou od 1.300 do 1.330 dolara po toni, što je povoljnije u odnosu na prvu polovinu godine kada se ulje prodavalo i po 1.600 dolara po toni - kaže Kandić. - Ističemo da se aktuelne transakcije formiraju na osnovu cene suncokreta starog roda. U tom smislu, u ovom trenutku je od najvećeg značaja podatak da je trenutna cena suncokreta novog roda na Produktnoj berzi u Novom Sadu 55 dinara po kilogramu bez PDV-a. Poređenja radi, prošle godine u septembru, posle žetve, suncokret se otkupljivao za 36 dinara bez PDV-a.

U resornom ministarstvu ne očekuju probleme u snabdevenosti tržišta uljem. Očekuje se da ćemo posle žetve, koja je u toku, imati sasvim dovoljno suncokreta za sopstvene potrebe, ali i izvoz.

- Republička direkcija za robne rezerve ima dovoljno ulja da interveniše u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevenosti domaćeg tržišta - istakao je Kandić.

Nadležni u Ministarstvu trgovine pažljivo prate situaciju i prema potrebi, u saglasnosti sa drugim državnim institucijama preduzeće konkretne korake, u slučaju netržišnog ponašanja proizvođača i trgovaca.

- Eventualne mere mogu pre svega biti usmerene ka dodatnoj liberalizaciji tržišta ulja u Srbiji, budući da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU - upozorio je Kandić.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

Ponovno povećanje cena ulja kod nas, u inostranstvu ova namirnica još skuplja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Ko god je imao ovaj problem zna koliko je zapravo naporno odlediti i očistiti zamrzivač.

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Zbog ratnog stanja u Ukrajini u prodavnicama u Nemačkoj suncokretovo ulje se razgrabi već u jutarnjim satima, a nedostaje i u ugostiteljstvu. Cena po litru je i do pet evra.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije za medije kaže da naša zemlja ima dovoljno ulja, brašna i šećera i da je potrebno otvoriti pitanje izvoza. Iako će cene zasigurno rasti, on napominje da je jako dobro što Srbija izvozi hranu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета