Beograd dobio svoju sortu lala koja će nositi ime po Jelisaveti Načić - prvoj ženi arhitekti

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U Starom dvoru potpisan je sertifikat kojim je Beograd dobio autentičnu vrstu lala koje će nositi ime po prvoj ženi arhitekti u Srbiji, Jelisaveti Načić. Sertifikat su potpisali glavni urbanista Marko Stojčić, ambasador Holandije Jost Rajntajs i predstavnik projekta „Zeleni gradovi Srbije” Hans Buster.

Stojčić je izrazio zahvalnost Amabsadi Holandije na ovoj inicijativi i rekao da su Beograd i Srbija ponosni što imaju posebnu vrstu lala.

– Takođe, želim da zahvalim Ambasadi Holandije sa kojom sarađujemo na velikom broju projekata koji se tiču uređenja zelenih površina i ozelenjavanja grada u okviru projekta „Zeleni gradovi Srbije”. Veliku pomoć imali smo i od holandskih kompanija, kao i od njihovog predstavnika Hansa Bustera. Oni su nam pomogli u unapređenju projekta Linijskog parka. Izgradnja Linijskog parka je počela i već u drugoj polovini godine biće vidljive zelene površine koje će biti modernog izgleda i drugačije od svega što je do sada bilo uobičajeno, kaže Stojčić

On jenaglasio da su iskustva Holandije po ovom pitanju su zaista velika i mnogo će nam značiti.

- Radujemo se daljoj saradnji, a jedan od rezultata zajedničkog rada Grada Beograda, Ambasade Holandije i Udruženja građana „Supernatural” jeste proglašenje Ade Huje javnom zelenom površinom, odnosno park-šumom. To će biti, posle pola veka, prva velika pošumljena površina u užem gradskom jezgru koja će imati pozitivan uticaj na klimu i kvalitet vazduha u gradu. Holandija je zemlja koja ima najbolja iskustva u ovoj oblasti i sigurno je da od njih možemo puno toga da naučimo – dodao je Stojčić.

Ambasador Holandije Jost Rajntajs je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da ponovo sarađuje sa Gradom Beogradom u projektu koji se odnosi na ozelenjavanje i poboljšanje kvaliteta zelenih površina.

– Uređene zelene površine su veoma značajne, kako za životnu sredinu tako i za raspoloženje ljudi. Ova sorta lala će se zvati po Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji, koja je bila i globalno poznata, o čemu svedoči i činjenica da ima svoju stranicu na Vikipediji na holandskom – rekao je ambasador Holandije Jost Rajntajs.

Koordinator projekta „Zeleni gradovi Srbije” Hans Buster je rekao da je veoma ponosan zbog prilike da predstavlja klaster holandskih kompanija koje sarađuju sa Gradom Beogradom i Vladom Srbije.

– Želimo da pomognemo Srbiji da postane „zelenija” i da bude bolje mesto za život. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i uraditi još mnogo dobrih stvari za Beograd i Srbiju – rekao je Buster.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Beograd dobio svoju sortu lala koja će nositi ime po Jelisaveti Načić - prvoj ženi arhitekti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako su izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđene obavezne obuke za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide, one, prema saznanjima Agrosmarta, još nisu počele tako da ni zakonske odredbe praktično ne mogu da se primenjuju.

Lale su vrsta cveća iz porodice ljiljana. Krase ih najrazličitije boje, a Holandija je njihov najveći uzgajivač. U nastavku teksta pronađite savete kako da ih očuvate svežim 10 dana.

Industrija svinja u Holandiji, jednoj od najuspešnijih zemalja u ovoj proizvodnji, smanjuje se za 6,7 odsto, odnosno za 278 farmi svinja. To je posledica oštrije politike zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine.

Između 2007. i 2018. godine, prosečni prihod gazdinstva u Evropskoj uniji je porastao, dostigavši 35.300 evra. Međutim, mogu se uočiti značajne razlike širom EU i na osnovu vrste proizvodnje, pola, starosti i nivoa stručnosti nosilaca gazdinstava, kao i menadžera.

Oboren je dosadašnji rekord kada je u pitanju najskuplji hamburger na svetu. Jedan holandski kuvar je napravio novi, najskuplji hamburger koji sadrži mnoge đakonije u sebi, a kada vidite koliko košta, verovatno će vam se zavrteti u glavi. Ceo iznos, ipak, doniran je u dobrotvorne svrhe što ovu priču čini još posebnijom.

Holandija je država koja je četiri puta manja od Srbije, a od poljoprivrede zarađuje 25 puta više. Danas je Holandija druga zemlja na svetu po vrednosti izvoza poljoprivrednih proizvoda posle SAD. Da li je Holandija zemlja čuda?

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета