Predlog zakona po kome će mali proizvođači moći da se uključe u velike trgovinske lance

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vlada Republike Srbije je na sednici usvojila Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će omogućiti da država interveniše u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda na tržištu. Ovo će omogućiti zaštitu poljoprivrednih proizvođača.

U saopštenju se navodi da će ovim zakonskim okvirom biti omogućeno da se trgovina između proizvođača i otkupljivača reguliše ugovorima da bi se na taj način izbegle zloupotrebe i štete za same proizvođače. 

Funkcionalno uspostavljanje mehanizama uređenja tržišta, njihovo međusobno povezivanje u jedinstveni pravni okvir i usklađivanje politike uređenja tržišta poljoprivrednih proizvoda u Srbiji sa pravnim tekovinama Evropske unije biće osnovni ciljevi koje treba postići donošenjem ovog zakona.

Ovaj novi zakon će omogućiti veću sposobnost za uključivanje poljoprivrednih gazdinstava u velike tržišne lance putem međusobnog povezivanja i uspostavljanja tržišnih standarda, jačanje motivacije proizvođača za razne oblike udruživanja, kao i povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti domaćih proizvoda na tržištu.

U saopštenju se zaključuje da će novi zakon uticati na smanjenje sive ekonomije i povećanje uvoznog potencijala države.

Agroinfo.rs

 

Predlog zakona po kome će mali proizvođači moći da se uključe u velike trgovinske lance

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od prvih delatnosti kojom je čovek počeo da se bavi je poljoprivredna proizvodnja.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета