Privredna komora Srbije osniva sekciju za mlade preduzetnike

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Privredna komora Srbije osnovaće, u prvom kvartalu 2021, Sekciju za mlade preduzetnike sa ciljem podrške razvoju omladinskog preduzetništva, pomoći početnicima u biznisu i startapovima da prevaziđu izazove u poslovanju, kao i boljeg razumevanja položaja mladih i stvaranja kvalitetnih uslova za njihovo zapošljavanje.

Cilj nam je da unapredimo svest o značaju razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji, da mlade što više podstaknemo da, nakon završetka formalnog obrazovanja uđu u preduzetničke vode i započnu sopstveni posao. Na taj način, možemo da doprinesemo povećanju zaposlenosti i ekonomski osnažimo mlade ljude, kao i da ih, što je veoma važno, motivišemo da ostanu u svojoj zemlji, istakla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Ideja je da Sekcija okupi mlade ljude do 35 godina starosti, kao i startapove, a aktivnosti će biti usmerene na promociju preduzetništva i preduzetničkog duha, edukaciju, unapređenje znanja i veština.

– Poseban fokus biće na procesima digitalizacije bez kojih je nezamislivo moderno poslovanje, a rad Sekcije biće usmeren i na podršku mladima da digitalizuju poslovne procese kako bi njihovi biznisi bili konkurentni i održivi. Promovisanjem primera dobre prakse, pokušaćemo da ih ohrabrimo da se u što većem broju bave preduzetništvom, istakla je Simanić.

PKS će, radi okupljanja i regionalnog umrežavanja što većeg broja omladinskih  asocijacija, uskoro potpisati memorandume o saradnji sa fondacijom „Mozaik“ i jednom od najvećih regionalnih  organizacija mladih preduzetnika „Lonac“, koji imaju više od 40 000 članova.

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) „Mladi i preduzetništvo“  procenat nezaposlenih mladih iznosi oko 20 odsto od ukupnog nezaposlenog stanovništva. Kao jedan od osnovnih razloga za pokretanje biznisa navode da nisu mogli da pronađu adekvatno plaćen posao dok su novac za počinjanje sopstvenog posla dobili od porodice ili prijatelja.

U većini zemalja EU, samozapošljavanje i mere za pokretanje startapova uključuju vođenje kroz biznis planove, obuke i učenje kako bi se mladi usmerili na pokretanje poslova. Mnoge zemlje imaju politike koje, osim obuka i prenošenja znanja i finansijske podrške, uključuju pozajmice i fiskalne olakšice, kao i kontinuiranu pomoć i vođenje za pokretanje posla.

Izvor:agrosmart.net

Privredna komora Srbije osniva sekciju za mlade preduzetnike

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kaktus često služi kao ukrasna biljka u kući ili stanu. Kaktusi su fascinantne biljke koje privlače pažnju svojim jedinstvenim oblicima, bojama i prilagodljivim načinom života u sušnim uslovima. U Srbiji se mogu naći u gotovo svakom domu, jer svojom unikatnošću čine prostor lepšim, a i ne zahtevaju mnogo posebne brige.

Privredna komora Srbije (PKS) pripremila je i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti.

Industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene

Vlada Srbije je zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja, a Privredna komora će predložiti uveđenje kvote kao rešenje koje će koristiti privredi, farmerima i državi, saopšteno je iz PKS.

Potrošnja cveća je u porastu i u svetu i u Srbiji, a godišnje stope rasta su oko 10 odsto. Promet premašuje 200 milijardi evra na svetskom i oko 27 miliona evra na domaćem tržištu, a naša zemlja ima dobar potencijal za razvoj hortikulture.

Smanjenje siromaštva na selu u Republici Srpskoj kroz IFAD- projekat - opšti cilj projekta je smanjenje siromaštva na selu putem povećanja prihoda ciljne grupe i razvoja profitabilnih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih proizvodnih delatnosti u ruralnim područijima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета