Cvećarstvo kao ozbiljan agrobiznis i mogućnosti razvoja kod nas

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Potrošnja cveća je u porastu i u svetu i u Srbiji, a godišnje stope rasta su oko 10 odsto. Promet premašuje 200 milijardi evra na svetskom i oko 27 miliona evra na domaćem tržištu, a naša zemlja ima dobar potencijal za razvoj hortikulture.

Srbija ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, povoljnu klimu i dužinu vegetacionog perioda, što ukazuje na potencijale za unapređenje ove privredne grane, izjavila je dr Danica Mićanović, naučni savetnik Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, povodom obeležavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena.

– Cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana. U tom smislu je neophodno udruživanje proizvođača radi čvršćeg povezivanja na planu organizovanja proizvodnje i plasmana cveća i ukrasnog bilja, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu – kaže dr Mićanović.

Dobar primer razvoja cvećarstva u Srbiji je proizvodnja ruža, koja prema oceni evropskih stručnjaka, pored Francuske, spada u jedno od najboljih podneblja za gajenje „kraljice cveća“. Ukupan izvoz ruža iz naše zemlje vredeo je prošle godine 2,7 miliona evra, a uvoz 250.000 evra.

Spoljnotrgovinska razmena cveća i drugog ukrasnog bilja u 2021. godine iznosila je 27,4 miliona evra, od čega je izvoz vredeo 5,4 milliona, a uvoz 22 miliona evra. Vrednost izvoza cveća u prošloj godini je veća za 28%, a uvoza za 44,9% u odnosu na 2020.

Kako bi se umanjio spoljnotrgovinski deficit neophodno je, između ostalog, istraživački jačati ovu oblast jer ne postoji ni jedna naučno-istraživačka organizacija koja radi selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji, kaže Mićanović.

Ona podseća da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, i da je nužno pratiti i primenjivati svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu, sa ciljem bolje tržišne pozicioniranosti i podizanja konkurentnosti na svetskom tržištu.

Najviše cveća i ukrasnog bilja izvozimo u EU – Holandiju, Poljsku, Hrvatsku, Litvaniju i Bugarsku, zatim zemlje CEFTA i Carinske unije – Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, ali i Gruziju i Alžir.

Najdominatniji uvoz cveća i ukrasnog bilja u 2021. godine bio je iz EU u vrednosti od 18,2 miliona evra, manje količine stigle su i iz Kenije, Ekvadora, Kostarike.

Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolina Šapca, zapadno od Beograda, oblast Ljiga, Trstenika i Kruševca, Sremčice, Velike Drenove…

Agroinfo.rs/agrotv.net

Cvećarstvo kao ozbiljan agrobiznis i mogućnosti razvoja kod nas

Komentari

Severe syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion with docetaxel treatment in metastatic breast cancer buy cialis

Schoenenberger AW, Schoenenberger Berzins R, der Maur CA, et al proscar no script How to use Depgynogen Oil

05 that s really shared between all the patients propecia vs proscar

[url=https://ivermectin.download/]where to buy ivermectin[/url]

[url=https://sildenafil.africa/]sildenafil citrate online pharmacy[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

I pored prolećnih vremenskih prilika u kalendarskoj zimi, domaći malinjaci trenutno su u dobrom stanju. Poljoprivredni stručnjaci, međutim, procenjuju da će toplo vreme doprineti da preživi i veliki broj bolesti i štetočina

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Proleće je uveliko počelo, a ukoliko još uvek razmišljate koje cvetne vrste bi mogle da vam krase balkon i terasu ove godine, imamo idealne predloge.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

U Kragujevcu će se od 29. aprila do 1. maja održati sajam hortikulture, najmasovniji do sada.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета