Prolećno naseljavanje jelena u lovišta centralne Srbije je završeno

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U zimu 2020.godine, započet je proces naseljavanja i reintrodukcija jelena običnog (Cervus epalphus L.) na područje Centralne Srbije.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019.godine procenjena brojnost jelenske divljači u Republici Srbiji je nešto manja od 6.200, a u centralnoj Srbija, uprkos dobrim prirodnim i stanišnim uslovima, matični fondovi su samo oko 1.200 jedinki.

Na području AP Vojvodine, kako je saopšteno i JP „Vojvodina šume“ brojno stanje matičnih fondova jelenske divljači značajno je bolje, matični fondovi jelena su oko 5.000 jedinki, a od toga broja skoro 4.000 jedinki jelena su matični fondovi u lovištima posebne namene JP “Vojvodinašume“.

Trenutna brojnost i struktura populacija jelenske divljači i stepen njihovog korišćenja, posebno u slobodnoj prirodi, znatno su ispod mogućnosti prirodnih potencijala šumskih područja u centralnoj Srbiji.

Obični jelen (Cervus elaphus L.) je sastavni deo ukupnog biodiverziteta naše zemlje. Jelen ima brojne pozitivne uticaje na šumske i druge ekosisteme, bez njega oni ne mogu adekvatno da funkcionišu. Zato je veoma važna reintrodukcija (ponovno naseljavanje) i ojačavanje postojećih mikro-populacija matičnih fondova jelena iz genetski stabilnih i zdravih populacija iz drugih područja. To je dug, kompleksan, skup i neizvestan proces.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Prolećno naseljavanje jelena u lovišta centralne Srbije je završeno

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Javni oglas za davanje prava na gazdovnje lovištima, a pravo na gazdovanje daje se na 10 godina.

Deliblatska peščara ili Banatska peščara, jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu. Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara je proglašen 1977. godine.

Deset jelena i 40 košuta stiglo je iz Rumunije s karpatskih lovišta u uzgajalište “Lovačko imanje” do kog se stiže šumskim putem iz sela Markovac.

Srbija je bogata raznim vrstama divljači, kao i brojnim vrstama riba. Na celokupnoj teritoriji nalaz se lovišta i mesta za ribolov.

Prepelica je iz godine u godinu sve popularnija divljač među našim lovcima, posebno mlađim i pravim lovcima.

U Srbiji, divokoze autohtono naseljavaju kanjon reke Drine, (deo planine Tare) Mokru Goru, Prokletije, Koritnik i Šar - planinu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета