Promet robe na malo porastao 14,3 odsto za godinu dana

Foto:Pixabay free

Foto:Pixabay free

Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji u avgustu 2021. godine, u odnosu na avgust 2020. godine, veći je u tekućim cenama za 14,3%, a u stalnim cenama za 7,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Ukoliko se uporede prvih osam meseci 2021. godine sa istim periodom 2020. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 14,8%, a u stalnim cenama za 11,3%.

Promet u trgovini na malo dobijen je na osnovu redovnog statističkog istraživanja „Mesečni izveštaj trgovine na malo“, realizovanog na uzorku, i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.

Indeksi prometa robe u stalnim cenama (realni indeksi) dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama (nominalni indeksi) odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni: voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Promet robe na malo porastao 14,3 odsto za godinu dana

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći krompir je u januaru bio više nego duplo skuplji u odnosu na isti mesec prošle godine, tačnije cena mu je porasla za 118,7 odsto.

Uprkos sporom prvom kvartalu, ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambene trgovine EU (izvoz plus uvoz) za period januar-jun 2021. godine iznosila 157,1 milijardi evra, pokazuje najnoviji mesečni izveštaj Evropske komisije

EU je na kraju 2020. imala na snazi 150 mera trgovinske zaštite, ali je Evropska komisija prvi put kao ozbiljan izazov za kompanije u bloku uočila novu vrstu subvencija koje daju treće zemlje u formi prekogranične finansijske podrške.

Cene voća su, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u junu ove godine bile za 12 odsto niže nego istog meseca prošle godine. Nejasno je kako se ovo dogodilo s obzirom na to da voća ove godine ima u manjim količinama nego ranije.

Skupštinski odbor za poljoprivredu prihvatio je predlog Zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine. Popisom će biti obuhvaćena sva porodična poljoprivredna gazdinstva, gazdinstva preduzetnika i pravnih lica, tako da će obuhvatiti najmanje 98 odsto ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta, bez površina pod okućnicama, kao i najmanje 98 procenata ukupnog broja uslovnih grla u Srbiji.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020 godine, povećane su za 20,4%, objavio je Reublički zavod za statistiku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета