Prošlogodišnja proizvodnja vina 23 miliona litara, vrednost izvoza oko 16 miliona evra

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U Srbiji je u 2020. godini proizvedeno 22,29 miliona litara vina, a ukupno je izvezeno 11,17 miliona litara vina, u vrednosti oko 16 miliona evra, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i navode da broj registrovanih proizvođača vina u poslednjih pet godina konstantno raste.

Tako je u junu ove godine u Srbiji registrovano 430 proizvođača vina, dok ih je 2016. bilo 295, a u Ministarstvu za Tanjug kažu da je sektor proizvodnje vina prepoznat kao strateški važan za razvoj ekonomije Srbije.
 
Navode da proizvodnja varira po godinama u zavisnosti od klimatskih uslova, potražnje i poslovnih aranžmana proizvođača vina.
 
Na osnovu podataka iz Vinarskog registra koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u 2020. godini bila je umanjena tražnja za vinom usled otežanog rada ugostiteljskih objekata uzrokovanog pandemijom korona virusa.
 
U 2020. proizvedeno je 7,2% manje vina u odnosu na 2019. godinu, a u Ministarstvu navode da je prošlu godinu karakterisala i smanjena proizvodnja grožda u delovima Rasinskog okruga usled grada koji je pogodio taj kraj u maju prošle godine.
 
Napominju da su, pored mera podsticaja koje će biti nastavljene i u 2021. godini, vinogradarima i vinarima i ove godine omogućeni i povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke.
 
Podsećaju da je krajem marta objavljen Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu, a taj program će manjim i srednjim, ali komercijalno orijentisanim gazdinstvima značajno olakšati mogućnosti korišćenja podsticaja, jer ne moraju da predfinansiraju investiciju, već u realizaciju investicije ulaze tek nakon odobravanja projekta i sredstava.
 
U prvom javnom pozivu, koji je završen 4. juna, vinogradari su mogli da konkurišu za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno da osavremene opremu, mehanizaciju, uključujući i traktor, i unaprede kapacitete poljoprivrednog gazdinstva. Na javni poziv su mogli da se prijave voćari, vinogradari, povrtari i proizvođači cveća.
 
Uz sopstveno učešće od svega 10% od vrednosti prihvatljivih investicija, poslovne banke obezbeđuju 40% kroz kreditiranje poljoprivrednika i ostalih 50% su bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke.
 
Minimalna vrednost prihvatljivih troškova za investicije u proizvodnju grožda u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije je 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a maksimalna 50.000 evra, dok prerađivači vina mogu da planiraju podsticaj za investicije koje se kreću od 25.000 do 400.000 evra.
 
U oktobru se očekuje novi javni poziv u kom će i vinarije moći da konkurišu, a u drugoj polovini godine očekuje se i sprovođenje mera ruralnog razvoja koje su namenjene podizanju novih zasada vinove loze, izgradnji i opremanju kapaciteta za proizvodnju vina, kao i podrška unapređenju kvaliteta vina.
 
U cilju unapređenja vinogradarsko-vinarskog sektora i jačanja konkurentnosti proizvođača grožđa i vina Ministarstvo poljoprivrede svake godine sprovodi set mera finansijske podrške među kojima se nalazi i podrška namenjena unapređenju procesa proizvodnje kroz nabavku moderne opreme za proizvodnju, a od prošle godine i za izgradnju objekata za proizvodnju.
 
Kako navode u Ministarstvu, primetno je osavremenjavanje proizvodnje u domaćim vinarijama, što kao rezultat ima unapređenje kvaliteta proizvedenog vina i proširenje asortimana odnosno ponude vinarija različitim vrstama vina.
 
Kažu da u prilog osavremenjavanju proizvodnih procesa i unapredenja kvaliteta govori i činjenica da vina iz Srbije u poslednjim godinama osvajaju nagrade na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Prošlogodišnja proizvodnja vina 23 miliona litara, vrednost izvoza oko 16 miliona evra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета