PROTEST RADNIKA: Da li je jedna od najuspešnijih zemljoradničkih zadruga u Vojvodini pred gašenjem?

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Sa godišnjom proizvodnjom od pet miliona litara mleka i stočnim fondom od hiljadu dve stotine krava od kojih je u sistemu muže gotovo šest stotina, zemljoradnička zadruga iz sela Klek pored Zrenjanina ubraja se među najuspešnije u Vojvodini. Zbog restitucije državne zemlje dovodi se u pitanje opstanak zadruge. Zaposleni su organizovali protest na njivama koje su predmet restitucije.

Zaposleni radnici "Agro-Kleka" organizovali su protest upozorenja na njivama koje su predmet restitucije.

Dragan Aleksić iz Kleka kaže da u zadruzi radi punih trinaest godina dodajući da mu tu rade i brat i njegova supruga:

- Došli smo na miran protest da bismo sačuvali našu zemlju i posao za firmu za osamdeset radnika - ističe Aleksić.

Rukovodstvo "Agro-Kleka" tvrdi da su zemlju koja je u postupku restitucije legalno uknjižili.

- Zakon o zemljoradničkim zadrugama nam je dozvolio da 2016. godine legalno uknjižimo zemlju sada nam je u postupku oduzimanja 200 hektara, nazire se još stotinu pedeset do dvestotine - ukazuje Radovan Bokić, direktor Zemljordničke zadruge "Agro-Klek". Kako naglašava, to bi značilo skoru propast zadruge.

U pokrajinskoj agenciji za restituciju državne zemlje imaju svoje obrazloženje:

- Zadruga 'Agro-Klek' koja je u tom postupku nije dostavila dokaz da je predmetno zemljište koje je u njihovoj svojini stekla takvim pravnim poslom - kaže Direktor područne jedinice Novi Sad Agencije za restituciju Jasna Selaković.

Sa problemom u "Agro-Kleku" ovih dana se raspravlja i u zadružnomsavezu Vojvodine:

- Sada dolazimo u situaciju da se to zemljište predlaže za vraćanje umesto državnog zemljišta koga u opštini Zrenjanin, kako znamo iz poslednjeg oglasa u licitaciji koje je objavljeno u martu ove godine, ima oko devet hiljada hektara - ističe sekretarka zadružnog saveza Vojvodine, Jelena Nestorov Bizonj.

Ova zadruga je preživela brojne tranzicije. Sir izvoze u Rusiju, a mleka proizvedu više od evropskog proseka po kravi, te danas ova zadruga predstavlja najbolju farmu mlečnih krava u Srbiji.

Agroinfo.rs/rts.rs

PROTEST RADNIKA: Da li je jedna od najuspešnijih zemljoradničkih zadruga u Vojvodini pred gašenjem?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević najavio je u petak protest stočara i proizvođača mleka za 12. maj, u Beogradu ispred Predsedništva, sa zahtevom da sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraju o problemima u poljoprivredi.

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ u utorak 14. juna blokiraće saobraćaj na magistralnom putu između Požarevca i autoputa.

Poljoprivrednicima iz Vojvodine uručeno je 134 ugovora o bespovratnim sredstvima za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Udruženja pijačnih prodavaca održalo je juče, 13. aprila, protest u Beogradu zbog najavljenog uvođenja fiskalnih kasa. Nakon okupljanja u devet časova kod Tržnog centra "Ušće", pijačni prodavci iz raznih krajeva Srbije, krenuli su u protestnu šetnju centrom Beograda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета