Nedostatak određenih hibrida ometa setvu kukuruza

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

To da će na tržištu semenskog kukuruza u Srbiji ove godine verovatno nedostajati dovoljne količine i traženih sorti kukuruza jer ga još nema dovoljno u prodaji, potvrdili su proizvođači i uvoznici te robe.

U Poslovnom udruženju Žita Srbije, očekuju da kukuruz bude posejan na blizu milion hektara, soje malo više nego prošle setve od 240.000 do 250.000 ha, a suncokreta manje od 218.000 ha, istražuje Dnevnik. Što se tiče snabdevenosti tržišta semenom kukuruza, Vukosav Saković iz ovog udruženja, kaže da ima veliki asortiman hibrida, s tim što pojedinih nema u prodaji.

To da će na tržištu semenskog kukuruza u Srbiji ove godine verovatno nedostajati dovoljne količine i traženih sorti kukuruza jer ga još nema dovoljno u prodaji, potvrdili su proizvođači i uvoznici te robe, prenosi Beta.

Stručni saradnik doradnog centra BSP iz Srbobrana Miroslav Malešević rekao je da je za ovogodišnju setvu kukuruza na oko milion hektara u Srbiji potrebno oko 20.000 tona semena. Traženiji su hibridi sa kraćom vegetacijom i pogodniji za berbu kombajnom. 

Viša cena požnjevenog zrna podigla interesovanje za setvu

Direktor firme KWS Srbija Pavle Sklenar izjavio je da je ta firma pripremila količinu semena koja je okvirno za desetak odsto veća od plana za 2021. godinu.

"Manja ponuda od tražnje na tržištu možda je i posledica povećanog interesovanja za setvu kukuruza zbog dobre cene koja je za nekih 30 odsto viša nego prošle godine", rekao je Sklenar, za ovaj medij.

Prolećna setva skuplja za 10-15 odsto, ali neće "opteretiti" novčanike ratara.

Kako smo ranije istraživali, u pojedinim poljoprivrendim apotekama, pakovanje od 25.000 zrna kukuruza, u zavisnosti od sorte, košta od 3.500 do 3.850 dinara.

Potražnja za semenom kukuruza, kao najdominantnije žitarice na srpskim njivama, već sada je izuzetno visoka, navode u kompaniji Savacoop.

"Izuzetno je visoko interesovanje ove godine. Cene strane genetike kreću se od 94 do 213 evra bez uračunatog PDV, dok seme domaće proizvodnje može se pronaći po ceni 3.150 din - 4.450 dinara, bez uračunatog PDV-a. Seme suncokreta može se pronaći od 7.000-9.000 za domaću genetiku, dok je za stranu potrebno izdvojiti izmeeđu 21.000 i 39.000 din", navode u toj kompaniji.

Izvor: agroklub.rs

Nedostatak određenih hibrida ometa setvu kukuruza

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета