Sledeće nedelje stiže brašno iz robnih rezervi

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Republička direkcija za robne rezerve počela je da šalje ugovore o isporuci brašna mlinarima i pekarima koji su se našli na spisku za subvencionisano brašno, dostavljenom direkciji i ovo brašno biće podeljeno sledeće nedelje, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

Prema njenim rečima, na spisku je 212 pekara i mlinara, a očekuje se da će im biti podeljeno oko 20.000 tona brašna.

”To će pre svega obezbediti snabdevanje tržišta hlebom od brašna tipa 500, tzv. hleb sava, čija je cena uredbom Vlade Srbije zagarantovana i maloprodajna cena ne sme da bude veća od 46 dinara. To je u ovom trenutku najvažnije“, rekla je ministarka.

Ona je objasnila da firme koje sklapaju ugovore sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, dostavljaju menice, nakon čega avansno uplaćuju brašno i preuzimaju ga.

”Ovde je važno napomenuti da jednim od članova tog ugovora sa direkcijom, oni garantuju da će brašno biti korišćeno isključivo za proizvodnju hleba sava i da ne može biti upotrebljeno za druge svrhe“, objasnila je Matić.

Na pitanje da li ova isporuka može sprečiti poskupljenje proizvoda od brašna koje je Unija pekara iz Niša najavila za posle Nove godine, ministarka je rekla da hleb sava ne sme poskupeti jer je uredbom Vlade Srbije njegova cena garantovana, a ako se to ipak desi, savetuje građane da se obrate tržišnoj inspekciji jer bi to bio prekršaj za koji je predviđena kazna. Isto važi i za cene još četiri životne namirnice, a to su ulje, šećer, mleko sa 2,8 odsto mlečne masti i svinjski but, koje su, takođe, uredbom zagarantovane i ne smeju se povećavati.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Sledeće nedelje stiže brašno iz robnih rezervi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda važnih za stanovništvo. Zbog dovoljnih količina, predlaže se slobodan izvoz brašna sa domaćeg tržišta.

Interesovanje za srpsko brašno je veliko, a nedavno su dobijeni zahtevi za kupovinu i iz Nemačke, Slovenije, Češke, što se dugo nije dogodilo.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić danas će održati sastanak sa članovima vlade o robnim rezervama naše zemlje.

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета