Smanjenje korišćenja pesticida u poljoprivredi

foto: pixabay

foto: pixabay

Evropska unija planira da prepolovi upotrebu pesticida do 2030. godine

Pčelari u zapadnoj Europi redovno govore o padu broja pčela i gubicima u pčelinjim kolonijama u poslednjih 15 godina, objavila je Evropska agencija za bezbednost hrane. Oni upozoravaju da ovaj trend u Evropi ugrožava 76%  proizvodnje hrane koja zavisi od oprašivanja.

Kako bi se zaustavio pad broja oprašivača, evropski zakonodavci već su pozvali na obvezujuće ciljeve smanjenja upotrebe pesticida u Uniji. Još 2018. godine evropski regulatori su zabranili upotrebu neonikotinoidnih insekticida na otvorenom, što znači da se oni mogu koristiti samo u zatvorenim plastenicima.

Ovoga puta  Evropska komisija planira da prepolovi ukupnu upotrebu hemijskih pesticida do 2030. godine. Komisija želi da obaveže zemlje iz EU da prepolove upotrebu hemijskih i visokorizičnih pesticida do 2030. godine. Agencija "Reuters" navodi da je to je predviđeno nacrtom dokumenta koji bi trebalo da bude objavljen 20. maja ove godine. Nije objašnjeno na koji način se planira ostvarivanje smanjenja upotrebe pesticida. Takođe, navodi se da je komisija odbila da komentariše neobjavljene nacrte, obzirom da je još uvek reč o radnim dokumentima podložni promenama sve do usvajanja.

U okviru Organizacije za organsku hranu i uzgoj "IFOAM" zalažu se za još ambicioznije ciljeve, u odnosu na one koji su predloženi u navedenom nacrtu zakona. Zahteva se smanjenje korišćenja sintetičkih pesticida od  čak 80%  do 2030. godine i potpuno ukidanje do 2035. godine.

Ovaj plan mogao bi da izazove brojne kritike onih koji traže postupno ukidanje korišćenja hemijskih sredstava, ali i poljoprivrednika koji tvrde da će ako ovaj nacrt zakona zaživi doći do propadanja useva. Pojedina udruženja poljoprivrednika navela su da bi široka zabrana pesticida mogla da prouzrukuje pad prinosa useva i pozvale komisiju da promeni ovaj plan. Geraldine Kutas, generalna direktorka Evropske asocijacije za zaštitu bilja, kaže: “Ciljevi moraju biti realni i zasnovani na nauci. Prihvatamo pozive na smanjenje pesticida i budimo jasni – otvoreni smo za razgovor o ciljevima,“ 

Najzad, i povećanje sadnje stabala jedan je od delova plana. Nacrtom predloga predviđeno je da se do 2030. godine  zasadi tri milijarde stabala u EU. Na ovaj način povećala bi se apsorpcija CO2 iz atmosfere, a i gradovi bi postali zeleniji.

 

Izvor:boljazemlja.com

Smanjenje korišćenja pesticida u poljoprivredi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Iako su izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđene obavezne obuke za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide, one, prema saznanjima Agrosmarta, još nisu počele tako da ni zakonske odredbe praktično ne mogu da se primenjuju.

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, proizvodni zasadi bresaka i nektarina se nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova (BBCH 71-73), prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета