Srbija najveći proizvođač soje, posle Italije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Soja je biljka koja nema dugu istoriju u gajenju u Srbiji.

Bilo je naglih skokova u njenoj proizvodnji 1975. (sa 4,4 hiljade tona u 1974, na 20,9), u 1982. (sa 84,6 na 179,6) i u godini bombardovanja Srbije (sa 159,9 u 1998. na 294 hiljade tona), da bi tek u poslednje tri godine imali kontinuirani rast proizvodnje: sa 461 hiljada tona u 2017, na 645,6 u 2018, 700,5 u 2019. i 806 hiljada u 2020.

Srbija je drugi evropski proizvođač soje, nakon Italije, sa tendencijom da postane najveći u Evropi. U 2019. je imala tačno četvrtinu proizvodnje u EU, i u 2020. je sigurno povećala ovaj odnos.

I kada se spustimo na nivo evropskih regiona dolazimo do činjenice da je Vojvodina na prvom mestu, Šumadija i Zapadna Srbija na 24, Beograd na 26. a Južna i Istočna Srbija na 51. među više od 300 regiona u Evropi.

 

Izvor:ekapija.com

Srbija najveći proizvođač soje, posle Italije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета