Srbija sa zemljama Pokreta nesvrstanih dogovorila jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede

Foto: minpolj.gov.rs

Foto: minpolj.gov.rs

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa delegacijama Sirije, Indije, Ekvatorijalne Gvineje i Iraka, pri čemu je dogovoreno jačanje saradnje u oblasti agrara pomenutih zemalja i Srbije.

Tom prilikom dogovorena je realizacija zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, kao i dalji razgovori o izvozu naše hrane na ova tržišta.

Planirano je da već tokom narednog meseca srpska delegacija otputuje u Bagdad, a nakon sastanka sa predsednikom Gane održanog tokom obeležavanja 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu dogovoreno je da se ministru poljoprivrede Gane uputi poziv za posetu Srbiji.

Takođe, poziv da dođe u našu zemlju i upozna se sa potencijalima srpske poljoprivrede i mogućnostima za međusobnu saradnju, biće upućen i ministru poljoprivrede Sirije, a nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Ministar Nedimović sastao se sa ministrom spoljnih poslova Iraka Fuadom Huseinom. Nakon 40 godina izostanka srpskih poljoprivrednih proizvoda sa tržišta Iraka, dva ministra su dogovorila da već tokom narednog meseca naša delegacija otputuje u Bagdad sa ciljem unapređenja robne razmene.

Naime, na molbu iračke delegacije, tim stručnjaka srpskog Ministarstva poljoprivrede odlazi u Irak gde će, pored razgovora o izvozu naše hrane, početi i rad na pripremi projekata za razvoj poljoprivrede u toj zemlji, čime se posle višedecenijske pauze Srbija ponovo vraća na taj prostor.

Srpski eksperti će biti angažovani na izradi strategijskih dokumenata za razvoj agrara Iraka, ali i u razgovorima po pitanju saradnje u svim drugim sektorima poljoprivrede.

Delegacije Indije, Sirije i Ekvatorijalne Gvineje su iskazale veliku zainteresovanost za srpskim poljoprivrednim proizvodima, kao i iskustvima Srbije u upravljanju poljoprivrednim zemljištem i poljoprivrede uopšte.

Na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Indije, dogovoreno je i dodatno jačanje saradnje u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije i traktora, kao direktne posledice sve veće tražnje i interesovanja afričkih zemalja za tu oblast srpske industrije.

Potencijali za unapređenje saradnje su izvoz jagodičastog i bobičastog voća na tržište Indije, razmena iskustava u oblasti poljoprivrednih nauka i tehnologija, upoznavanje sa zahtevima tržišta, standardima kvaliteta i bezbednosti hrane, podrška za investiranje indijskog kapitala u sektor poljoprivrede Srbije i dr.

Agroinfo.rs/minpolj.gov.rs

Srbija sa zemljama Pokreta nesvrstanih dogovorila jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić danas će održati sastanak sa članovima vlade o robnim rezervama naše zemlje.

Nedavno su proizvođači u Poljskoj kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere ovog voća UPOZORILI SU.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета