Srpski mlekari traže od otkupljivača da podignu cene mleka

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vlasnici muznih krava u Srbiji, koji mlekarama prodaju svoje mleko, razgovaraće sa ministrom poljoprivrede o tome kako da se podigne otkupna cena ovog proizvoda koja je, zavisno od kvaliteta, oko 35 dinara, dok je prosečna proizvođačka cena skoro 57 dinara.

U Udruženju odgajivača goveda rekli su agenciji Beta da nije problem premija na mleko koju država isplaćuje, već zloupotreba otkupljivača da i taj iznos od sedam dinara koji nije menjan nekoliko godina uračunavaju u cenu mleka.

Premija kao pomoć države stočarima trebalo bi da služi za proširenje proizvodnje, a ne da pokriva deo proizvodnih troškova zato što mlekare godinama plaćaju nisku cenu mleka.

Mlekare, kako su rekli u Udruženju, znaju da će država isplatiti premiju od sedam dinara po litru i računaju da je to dovoljno i da ne moraju i oni da podignu cenu mleka sa oko 35 dinara, iako je zbog poskupljenja stočne hrane prosečna proizvođačka cena skoro 57 dinara.

Prerađeno mleko se u prodavnicama prodaje i po ceni koja je tri puta viša od otkupne i stalno raste za razliku od otkupne koja je, kako ukazuju proizvođači, “zacementirana” i skoro ista godinama.

Proizvođači mleka su oštećeni i prilikom isplate subvencija jer, kako su rekli u Udruženju, ako vlasnik farme hoće da dobije tu pomoć od 25.000 dinara po kravi mora da je upiše u matičnu evidenciju, a te službe su za tu uslugu odredile cenu od 12.000 dinara.

Zakonom o stočarstvu, koji predviđa upis grla u evidenciju, nije ograničena cenu te usluge, pa je službe koje se time bave same određuju i kod svih su skoro iste.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Srpski mlekari traže od otkupljivača da podignu cene mleka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Otkupnu cenu maline može da definiše samo tržište a sve drugo bi bilo iznuđeno i ishitreno

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета