Predlog za uvođenje vaučera radi kupovine domaćih proizvoda malih proizvođača

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U Vladu Srbije stigao je predlog za pokretanje akcije podele vaučera za subvencionisanu kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz naše zemlje. Predlog je stigao od udruženja “Moja Srbija”.

- Podela vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača zasnivalo bi se na višegodišnjem iskustvu stečenom tokom trajanja akcije podele vaučera za odmor u Srbiji – rekao je predstavnik tog udruženja Milan Ristić.

On je dodao da bi se u akciju uključile i lokalne samouprave koje bi bile zadužene da organizuju proizvođače iz svog kraja i da obezbede centralizovanu prodaju njihovih proizvoda, dok bi se za ponudu robe koristile internet platforme.

Srbija već nekoliko godina deli vaučere za odmor u zemlji, koji su subvencionisani iz budžeta sa 5.000 dinara po osobi.

Najveći broj registrovanih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava koja bi, kako se navodi, imala pravo da se prijave za učešće u akciji i da ponude svoju robu građanima Srbije, nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama.

Ističe se da bi se izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo razvoj tih oblasti, što bi u budućnosti dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima.

– Proizvodnja domaćih proizvoda zasniva se na stopostotnom korišćenju domaćih sirovina, pa bi sav novac koji se usmeri u njen razvoj ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet, a sigurni smo da bi pokretanje ove akcije svake godine dovodilo do dvocifrene stope rasta kao u domaćem turizmu – rekao je Ristić.

U udruženju “Moja Srbija” ocenili su da postoji i veliki broj građana Srbije u dijaspori, koji su zainteresovani za kupovinu domaćih proizvoda, a da je danas veoma lako i povoljno dostaviti robu iz bilo kog mesta u Srbiji na kućni prag ljudi u rasejanju.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Predlog za uvođenje vaučera radi kupovine domaćih proizvoda malih proizvođača

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od početka izložbe u Dubaiju kroz srpski paviljon je prošlo oko 1.200 poljoprivrednika, a prema najnovojim informacijama odobren je izvoz mleka, mlečnih proizvoda, junetine i jagnjetine u Emirate.

U EU se trenutno vodi rasprava o tome da proizvodi koji su sačinjeni od uvoznih sirovina, a nose oznaku "domaće", predstavljaju varanje potrošača. O tome se vodi rasprava i u našoj zemlji.

Prošlo je nešto više od godinu dana od pokretanja projekta Privredne komore Srbije “Stvarano u Srbiji“ i dodele prvih „čuvarkuća“, a već 762 domaća proizvoda potvrđuju svoj kvalitet ovim žigom. Zabeležen je rast prodaje ovih proizvoda, a uskoro se očekuje i hiljadita "čuvarkuća".

Vlada Republike Srbije je na sednici usvojila Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će omogućiti da država interveniše u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda na tržištu. Ovo će omogućiti zaštitu poljoprivrednih proizvođača.

Osnov naše poljoprivredne proizvodnje predstavljaju mali proizvođači koje moramo više ceniti i kojima je neophodno obezbediti odgovarajuće benefite kako bi se razvijali i kako bi ukupan napredak naše zemlje bio izvesniji u budućnosti. Danas vam predstavljamo uspešan primer porodičnog biznisa koji je nastao iz ljubavi prema svemu što je domaće i kvalitetno.

Bilo da ste u prodavnici ili na pijaci pronašli omiljenu vrstu paprike, tu blagodet možete da pretvorite u zalihu za zimu koja će da upotpuni ukus vašim obrocima. Evo tri načina kako možete da osušite običnu ili čili papričicu u kućnim uslovima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета