Šta je razlog skoka cena drveta u našoj zemlji i inostranstvu?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Cena drveta se u poslednjih pet, šest godina kretala oko 150-160 evra, dok je sada 240. Razlog je, navodi se, povećana potražnja drveta i drvne građe, kao i smanjena ponuda ove sirovine. S obzirom na to da je nestašica i da cene rastu, utisak je da su mnogi počeli da trguju drvetom.

Ova situacija nije prisutna samo kod nas, već i u većini industrijskog dela sveta. U SAD su, na primer, cene rezane građe udvostručene, dok su stovarišta prazna. Ova situacija je dovela i do povećanog izvoza drveta iz Evrope preko okeana, pa je i to, pored povećane domaće tražnje, dovelo do manjka u evropskim privredama. Čitavoj globalnoj neravnoteži doprinosi i ogromna tražnja Kine koja beleži snažan oporavak nakon problema izazvanih pandemijom.

Pretpostavlja se da je tražnja povećana jer su mnogi ljudi za vreme pandemije praktikovali koncept 'uradi sam' pa je velikim delom zbog ovoga povećano korišćenje drveta kao glavne sirovine. Kod nas je specifično što se u građevini najčešće koristi rezana građa od četinara koja u našem šumskom fondu učestvuje tek sa desetak odsto, a Srbija inače uvozi i velike količine čamove rezane građe iz BiH, Crne Gore, Ukrajine i Rusije.

Situacija koja se tiče nestašice se objašnjava kao trenutna. Usled oporavka privrede nakon pandemije je došlo do povećane tražnje sirovine, pa iako proizvodnja ide uobičajenim tokom, dolazi do nestašica. Procenjuje se da će se sve vratiti u normalu u prvoj polovini naredne godine. Za tržište bi otežavajuća okolnost mogla da bude najava Rusije da od 1. januara sledeće godine zabrani izvoz drveta u trupcima.

Povećana tražnja kod nas se objašnjava povećanom građevinskom aktivnošću u poslednjih godinu, dve dana. Kada je u pitanju drvo za ogrev, na njegovu cenu utiče i proizvodnja peleta, ali su cene u poslednje tri godine stabilne.

Agroinfo.rs

 

Šta je razlog skoka cena drveta u našoj zemlji i inostranstvu?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Nadležne inspekcije će u cilju zaštite potrošača svakako sprovesti pojačane kontrole

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2022. godine, u odnosu na mart 2022. godine, u proseku su povećane za 1,5%.Potrošačke cene u aprilu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 9,6%, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 4,3%.

Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka trebalo bi da doprinese da se proizvođači i izvoznici uspešno pripreme za plasman svojih proizvoda i osvajanje ovih brzorastućih tržišta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета