Stanje paprike u čačanskom kraju i očekivani prinosi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

– Kada sagledamo celokupnu situaciju u Srbiji, smatram da je čačanski kraj u boljoj situaciji i da je rod ovog izuzetno traženog povrća zadovoljavajući, kako u pogledu ostvarenih prinosa, tako i njegovog kvaliteta, što će povrtarima doneti solidnu zaradu. U ostalom delu Srbije situacija je daleko lošija, prinosi su znatno niži nego u čačanskim selima – kaže Borko Ivanović iz PSSS Čačak.

Generalno uzev, kod čačanskih proizvođača koji papriku gaje na većim parcelama, prinosi će iznositi oko 30-35 t /ha. Iako je vladala suša, kvalitet paprike je zadovoljavajući, pa čak i bolji nego u prethodnoj sezoni, tako da domaćice koje prave ajvar nemaju razloga za brigu.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Stanje paprike u čačanskom kraju i očekivani prinosi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета