TONA SA 45.000 SKOČILA NA 145.000 DINARA: Hoće li poljoprivrednici, na jesen uopšte koristiti veštačko đubrivo?

Foto: pixabay.free

Foto: pixabay.free

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Vlada je nedavno produžila odluku kojom je ukinula plaćanje carinskih dažbina, za uvoz azotnih đubriva i bezvodnog amonijaka. Zvanična statistika pokazuje da je repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, u prvom kvartalu ove godine, poskupeo za 27 procenata. Najviše je "otišlo" mineralno đubrivo - čak 133,4 odsto.

- Nezamisliva je proizvodnja hrane bez mineralnih đubriva - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije. - Domaći proizvođači zadovoljavaju naše potrebe za kompleksnim đubrivom - NPK, a ostatak se izvozi. Problem su azotna đubriva, za čiju proizvodnju je prirodan gas sirovina. Jedan mali deo azotnih đubriva se kod nas proizvodi, uglavnom se uvozi. I to iz država koje imaju nalazište gasa, kao što su Rusija, zalivske zemlje, i iz severne Afrike.

Prema rečima Stevanovića, cene rastu zbog porasta cene gasa. A kompleksno đubrivo je skuplje zbog porasta sirovine kao što je fosfor, čija je cena porasla za 300 odsto. Uz to, Kinezi su počeli da prave baterije od fosfora i to je bitan razlog povećanja cena.

- Firma "Promist" je kupila pančevačku Azotaru i voljni su da pokrenu proizvodnju - govori Stevanović. - Dok je ova cena gasa u Srbiji, proizvodnja azotnih đubriva, urea, KAN i AN bi bila isplativa. Postali bi nezavisni od uvoza ovog strateškog proizvoda. Kao i velikog dela proizvoda namenjenog namenskoj industriji, eksplozivi.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš objašnjava da će primena đubriva krenuti ubrzo, odmah posle žetve, za uljanu repicu, jer se ona seje krajem avgusta. Posle toga rade se pšenica i ječam.

- LJudi čekaju da se nešto desi, da vide hoće li đubrivo pojeftiniti - govori Kiš. - Bez semena i goriva setva ne može da se obavi, ali bez đubriva može. Ali kad biljke nemaju hranu, onda žetva bude "mršava". Veštačko đubrivo je nerealno skupo. Prošle godine je kilogram koštao 40 dinara, sada je tri puta skuplje. Uvoznici su nabavili po starim cenama, a prodaju po novim. Neko je tu dobro zaradio. Tek je mali procenat poljoprivrednika kupio đubrivo na proleće za jesenju setvu. Bili su subvencionisani dinarski krediti za kupovinu, bez kamate, na godinu dana, ali je mali procenat ratara to iskoristio. Većina njih će to uraditi kada skine rod ili pred samu sezonu. A to će ih skupo koštati.

U 2021. uvezeno je 650.000 tona, u vrednosti od oko 200 miliona evra. Najznačajniji uvozni proizvod jeste urea, koja je uvezena u vrednosti od 67,3 miliona evra. Za njom sledi nabavka NPK đubriva, čiji uvoz smo platili 58,9 miliona evra. Dominantan je uvoz iz Rusije, a za njim sledi Hrvatska. U januaru ove godine Srbija je uvezla đubrivo u vrednosti od oko 26,7 miliona evra, podaci su PKS.

Agroinfo.rs/novosti.rs

TONA SA 45.000 SKOČILA NA 145.000 DINARA: Hoće li poljoprivrednici, na jesen uopšte koristiti veštačko đubrivo?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi ova zemlja mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade njenih crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju, Afriku.

Poskupljnenja se beleže na svim nivoima, a muku muče i poljoprivrednici jer je setva kukuruza, soje, suncokreta ove godine skuplja za 45 odsto nego lane.

U toku je prolećna setva, a iako se primećuje nedostatak vlage u narednom periodu se očekuje da će ovaj deficit biti delimično nadoknađen.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Poljoprivredne proizvođače u Srbiji u startu čeka teška sezona jer su se pojedini troškovi po pitanju setve učetvorostručili. Osim toga, i krajnji proizvodi će biti iskuplji sa čime će se suočiti svi potrošači.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета