Prolećna setva u toku, pored mnogih prepreka sve teče po planu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U toku je prolećna setva, a iako se primećuje nedostatak vlage u narednom periodu se očekuje da će ovaj deficit biti delimično nadoknađen.

– Nakon kvalitetne precizne pripreme, odpočela je i setva, od strane onih poljoprivrednika koji su na vreme odradili deo agrotehničkih mera i uspeli da sačuvaju i ono malo vlage u zemljištu koje nas prati od jesenjih meseci. Setva šećerne repe je pri kraju, a počela je i setva kukuruza i soje – kaže za RTV stručnjak Poljoprivredne stanice u Vrbasu Vladimir Rankov.

Najveći deo površina, od ukupno 149 hiljada hektara koje teritorijalno pokriva savetodavna stručna služba Vrbasa, tj. oko 60 hiljada će zauzeti površine pod kukuruzom, oko 38 hiljada će se naći pod sojom, a znatan deo i pod suncokretom, zbog povoljne cene koja će se ove godine isplatiti po opštem mišljenju zaintresovanih strana.

Pšenica je, po Rankovu, u dobroj kondiciji, krenuo je intenzivan rast stabla, a dobro su odrađene i prihrane i primećuje se da je dosta proizvođača poslušalo savete stručnjaka i sprovelo agrotehničke analize zemljišta i nađubrilo zemljište sa potrebnom količinom azota.

Sada je pogled uperen u nebo i čekaju se neophodne količine kiše.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Prolećna setva u toku, pored mnogih prepreka sve teče po planu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета