Prolećna setva u toku, pored mnogih prepreka sve teče po planu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U toku je prolećna setva, a iako se primećuje nedostatak vlage u narednom periodu se očekuje da će ovaj deficit biti delimično nadoknađen.

– Nakon kvalitetne precizne pripreme, odpočela je i setva, od strane onih poljoprivrednika koji su na vreme odradili deo agrotehničkih mera i uspeli da sačuvaju i ono malo vlage u zemljištu koje nas prati od jesenjih meseci. Setva šećerne repe je pri kraju, a počela je i setva kukuruza i soje – kaže za RTV stručnjak Poljoprivredne stanice u Vrbasu Vladimir Rankov.

Najveći deo površina, od ukupno 149 hiljada hektara koje teritorijalno pokriva savetodavna stručna služba Vrbasa, tj. oko 60 hiljada će zauzeti površine pod kukuruzom, oko 38 hiljada će se naći pod sojom, a znatan deo i pod suncokretom, zbog povoljne cene koja će se ove godine isplatiti po opštem mišljenju zaintresovanih strana.

Pšenica je, po Rankovu, u dobroj kondiciji, krenuo je intenzivan rast stabla, a dobro su odrađene i prihrane i primećuje se da je dosta proizvođača poslušalo savete stručnjaka i sprovelo agrotehničke analize zemljišta i nađubrilo zemljište sa potrebnom količinom azota.

Sada je pogled uperen u nebo i čekaju se neophodne količine kiše.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Prolećna setva u toku, pored mnogih prepreka sve teče po planu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Poljoprivrednici su bankama u junu 2022. dugovali 82,4 milijarde dinara na ime pozajmica, što je za 5,8 odsto više nego istog meseca prethodne godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета