Трактор нови у пола цене, али услови тешки

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Услови су такви какви су и ако желите да имате бољу механизацију ваља прикупљати папире до 29. маја 2020. године.

Јавни позив за куповину новог трактора је добра прилика, али колико ће наших пољопривредника моћи (желети) да обнови механизацију под овим условима?

Одлука Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да додели бесповратна средства у висини од 50% за тракторе који се производе или склапају у Србији (чак 65% од прихватљиве вредности у подручјима са отежаним условима рада) је добродошла, али услови које треба испунити су створиле недоумице.

Сада је коначно јасно – да би остварили субвенцију у висини од 800.000 динара за нови трактор морате да испуните све услове који су наведени у Јавном позиву. На пример као сточар можете гајити 19 млечних крава, али не можете да обрађујете више од 2 хектара житарица, индустријског и крмног биља!? Као ратар можете имати за обраду до 2 хектара њива под житарицама, индустријским и крмним биљем, али и мање од 5 хектара под воћем и мање од 5.000 м2 под пластеником. НЕ МОЖЕТЕ имати више површина под разним културама од назначених површина у условима конкурса. Ако имате неку од култура на већим површинама ви не можете испуњавати услове за добијање субвенција иако например имате воћњак до 5 хектара ако гајите поврће на отвореном на више од 3 хектара!!!

Конкурс траје до 29. маја 2020. године – добро израчунајте колико ће вас коштати сви услови да бисте нови трактор довели на мање.

Трактор нови у пола цене
Услови да остварите олакшицу су да се баве производњом одговарајућих врста биљних култура, и то површине:

1) до 0,5 ха поврћа, воћа и цвећа у заштићеном простору;

2) до 2 ха јагодастог воћа, односно до 5 ха осталог воћа;

3) до 2 ха грожђа, на парцелама које су уписане и у Виноградарски регистар у складу са законом који уређује вино;

4) до 3 ха поврћа (на отвореном пољу);

5) од 0,1 до 50 ха цвећа (на отвореном пољу);

6) до 50 ха ароматичног и лековитог биља;

7) до 2 ха житарица, индустријског и крмног биља.

Или остварује право на подстицаје у примарној сточарској производњи ако:

1) у Регистру има пријављен одговарајући сточни фонд (податке о врсти животиња и броју газдинства (ХИД) на којима се држе или узгајају);

2) у зависности од врсте производње има до највише 19 млечних крава, односно има укупни капацитет објекта уписаног у Регистар објеката, односно Регистар одобрених објеката, у складу са законом којим се уређује ветеринарство, и то: до највише 19 говеда и/или до највише 149 оваца и коза и/или до највише 29 крмача и/или до највише 99 товних свиња по турнусу и/или до највише 3.999 бројлера по турнусу и/или до највише 399 товних ћурки по турнусу.

Детаљне информације https://agroinfonet.com

Izvor: agroinfonet.com

Трактор нови у пола цене, али услови тешки

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Patricio Dei Tos e najavio i da je kompanija "Femo gas", koja se bavi bio-gasom iz poljoprivredne industrije, zainteresovana za ulaganja u srpsko tržište

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Svi traktori stariji od 10 godina koji nemaju potrebnu dokumentaciju ipak će moći da se registruju uz dva svedoka.

Grad Beograd 7. marta je raspisao pet javnih poziva za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, a za te namene je opredeljeno oko dva miliona evra, odnosno 240 miliona dianara.

Uskoro će na tržištu biti dostupan traktor domaće proizvodnje snage 90 konjskih snaga koji će proizvoditi belopalanačka kompanija "Majevica servis doo".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja, u narednom periodu sprovoditi pojačanu kontrolu traktora i vozača traktora u saobraćaju, a poseban akcenat biće na otkrivanju prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета