TRAKTORI ĆE POSKUPETI: Cena komponenti i do 100 puta viša?

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Predsednik upravnog odbora kompanije Kristof Groblingof je naveo da će traktori i poljoprivredna mehanizacija biti skuplji, piše portal Ekapija.

Dominantan problem je nedostatak komponenti za proizvodnju. Groblingof navodi da je potražnja velika - globalno za 15 do 20% veća nego pre korone. 

- Imamo problema u lancima snabdevanja, to je ono što nas najviše opterećuje - naglasio je.

Proizvodnja trpi pritisak zbog nedostatka čipova, poluprovodnika. Osim što se teško nabavljaju, komponente su poskupile i do 100 puta. Cena čipova koji su pre epidemije koronavirusa koštali 14 evra, a danas dostižu vrtoglavih 1.400 EUR. To je rezultiralo skupljim traktorima, kombajnima i ostalim priključnim mašinama čije cene će biti uvećane za 15 do 20%. 

Skuplji najprodavaniji traktor

Najprodavaniji traktor u Nemačkoj je Fendt 724 Vario, a osnovni model je na tržištu 2022. s kataloškom cenom od 246.000 evra. S poskupljenjem od 10 do 15% cena bi mogla biti uvećana za 37.000 EUR.

Najvažnija prodajna tržišta za ovaj brend su Nemačka s oko 30% i Francuska s preko 19%. Pretpostavka je da će do kraja 2022. godine proizvesti 21.500 traktora ako ne bude dramatičnih potresa na tržištu.

TRAKTORI ĆE POSKUPETI: Cena komponenti i do 100 puta viša?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Hleb „sava“ poskupeće od sutra za tri dinara, pa će umesto dosadašnjih 46 koštati 49 dinara, javlja RTS.

Rat u Ukrajini doveo je do brojnih poremećaja na svetskom tržištu i do poskupljenja na svim nivoima. Poljoprivrednici u Nemčkoj strahuju da bi cene i dalje mogle da rastu, naročito u sektoru žitarica.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета