U kupovinu ne idemo bez 2.000 dinara: Govori se o većim platama, a niko ne spominje stalno povećanje troškova života

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iako u medijima često slušamo o povećanju plata, mnogo ređe se ipak govori o povećanju cena životnih namirnica. Malo po malo, u toku pandemije su se i cene povećavale, pa danas gotovo da nemamo račun da u prodavnicu uđemo bez 2.000 dinara.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u maju mesecu ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine, najveći rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (84,8%) i Žita (47,0%). Prateći trendove povećanja cena sirovina, logičan je i porast cena gotovih proizvoda. Trend povećanja troškova života je prisutan i u svetu, a prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) globalne cene hrane porasle su u maju po najvišoj mesečnoj stopi u poslednjih 10 godina, iako je svetska proizvodnja žitarica na putu da dostigne novi rekord. 

Prosečna potrošačka korpa u poslednjih deset godina poskupela 86 odsto 

Poređenja radi, pre deset godina je potrošačka korpa u našoj zemlji vredela oko 40.000 dinara. Prema podacima iz decembra meseca prošle godine, porodici koja se 'ne rasipa' previše trebalo je 74.057 dinara da pregura mesec. Prosečnoj plati je do ovog iznosa nedostajalo - skoro 8.000 dinara. Korpa je danas skuplja za gotovo 86 odsto, a zarada u dinarima prema statistici veća 67 odsto. Gledano u evrima, u proseku zarađujemo 54 odsto više. Podaci iz aprila meseca ove godine pokazuju da je u odnosu na 2010. godinu retko šta pojeftinilo. Šećer smo, primera radi, te godine plaćali oko 79 dinara dok se njegova cena danas kreće 65-80 dinara za kilogram u zavisnosti od cene i trgovine. U odnosu na pre deset godina, ubedljivo je najviše poskupeo med. Posmatrajući isti period, značajno su poskupeli pasulj i pirinač, te proizvod od ribe, mleko, meso, kafa...

Poskupljenje na svetskom nivou 

Najveći rast cena u maju mesecu je primećen kod šećera koji je poskupeo čak 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a zatim slede žitarice sa skokom cene od 26 procenata. Što se kukuruza tiče, cena je skočila za 60 odsto iznad prosečne cene od 2020, a slično je i sa sojom. Razlog za drastičan skok cena osnovnih nanirmica su, pored loše žetve, veće cene sirove nafte, troškova transporta, napominju stručnjaci. Postavlja se pitanje kako će se u budućnosti na našem tržištu kretati cene gotovih proizvoda, poput šećera, ulja, proizvoda od žitarica, s obzirom na poskupljenje inputa. 

Plate veće, kućni budžet sve opterećeniji

Dok predstavnici vlasti kažu da je prosečna plata porasla na više od 500 evra, pojedini ekonomisti, ali i potrošači ističu da je kućni budžet tanji i opterećeniji. U nabavku ne idemo bez 2.000 dinara, a često više ni akcijske cene ne pomažu da prođemo jeftinije. Potrošačke cene u maju 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,6 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane u proseku za 3,2 odsto. Pored hrane, poskupela je struja, voda, usluge transporta, bankarske usluge, građevinski materijal, tehnička roba.

Agroinfo.rs

 

 

 

U kupovinu ne idemo bez 2.000 dinara: Govori se o većim platama, a niko ne spominje stalno povećanje troškova života

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета