U Leskovcu jak vetar sa obilnom kišom, uništilo mnoge zasade voća

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U proteklih deset dana nevreme je dva puta zahvatilo selo Veliko Trnjane kod Leskovca. Grad, a potom i jak vetar sa obilnom kišom, uništili su mnoge zasade voća koji se prostiru na stotinu hektara.

Olujni vetar je bio katastrofa. Na ovoj parceli rodilo je negde oko 10 tona jabuka. Od toga zavisimo, od toga živimo“, kaže Slađan Nikolić.

S nevericom obilaze zasade i Stankovići koji jabuke gaje na jednom hektaru. Na ovoj parceli šteta je stopostotna. Savremenom voćarskom proizvodnjom bave se pola veka. Imaju i hladnjaču.

– Narednu berbu kao što bi bila ova, možemo da očekujemo za 10 godina. Znači devet godina ima da radimo badav, kaže Slobodan Stanković, voćar iz Velikog Trnjana.

– Parcele su osigurane od grada, udara groma i požara, ali u to osuguranje ne ulazi i oluja.Tako da faktički ja sad ostajem kratkih rukava što se tiče ove štete, kaže Ivan Stanković, Slobodanov sin.

U Velikom Trnjanu štetu su pretrpeli i proizvođači šljiva. Obrao ih je vetar. Mnoga stabla su oborena. Bojan Stjčić je očekivao pet tona roda.

– Nešto što smo negovali sedam godina unišetno je za pola sata u potpunosti, kaže Bojan.

Posledice nevremena vidljive su i u centru sela koje ima 250 domova. Na sve strane polomljeno drveće i crepovi koje je vetar nosio. Meštani Velikog Trnjana još nisu sanirali ovu štetu, a već strahuju od novih padavina i nevolja. Očekuju i pomoć nadležnih.

Izvor: RTS

U Leskovcu jak vetar sa obilnom kišom, uništilo mnoge zasade voća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Smart IPARD agencija poziva sve zainteresovane poljoprivrednike i predstavnike agrobiznisa da se prijave za besplatnu onlajn obuku o osiguranju u poljoprivredi koja će biti održana 19. oktobra 2021. godine u 18 časova.

Nevreme koje je tokom prethodnog dana zahvatilo brojne delove Vojvodine, najviše nedaća donelo je selu Mošorin, prenose mediji. Osim na usevima, velike štete su i na kućama meštana, a ukupna šteta će tek biti utvrđena.

U nedelju popodne, tokom jakog nevremena u selu Severovo kod Arilja povređene su tri žene i jedno dete, kada je u drvo, u blizini nastrešnice ispod koje su se sklonili, udario grom.

Nezapamćeno nevreme praćeno gradom je juče popodne zahvatilo ceo blački kraj. Predstavnici lokalne samouprave Opštine Blace odmah su obišli teren.

Ratarima koji su osigurali zasade lakše je, ali retko ko od poljoprivrednika osiguranje plaća. Ne pomaže ni to što država dotira deo premije. Razlog – ili nemaju poverenje u osiguravajuće kuće ili imaju loše iskustvo sa procenom štete.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета