U petak podela 30.000 besplatnih sadnica širom Srbije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Širom Srbije će u petak, 9. aprila, biti organizovana javna podela 30.000 sadnica drveća u okviru akcije „Posadi svoj hlad“.

Organizator, NVO „Zeleni razvojni centar“, najavio je da je, posle podele ukupno 60.000 sadnica u jesenjoj i prolećnoj akciji, plan da se narednih godina građanima podeli još 300.000 sadnica i one zasade u gradovima.

Akciji su se pridružile Opština Sombor i Apatinska pivara koje će u petak u podne na Gradskom trgu u Somboru građanima podeliti 300 sadnica. Uz to će sadnice belog jasena, kao poklon Apatinske pivare, biti podeljene i u Apatinu krajem aprila.

Ta kompanija je tokom 2020. godine učestvovala u akciji „Posadi svoj svoj hlad“ i njeni zaposleni su posadili 125 sadnica širom Srbije.

Projekat „Posadi svoj hlad“ je usaglašen s ciljevima definisanim u Poglavlju 27 pregovora Srbije i EU, koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promene, a u skladu je i s ciljevima svetske akcije „Trillion Trees“ Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu u kojoj je ta organizacija partner za održiva ekološka rešenja u Srbiji.

Agroinfo.rs/agrotv.net

U petak podela 30.000 besplatnih sadnica širom Srbije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Savet za poljoprivredu u Lazarevcu danas raspisao je 21. marta Javni poziv za dodelu sertifikovanog sadnog materijala voća i vinove loze, a svi zainteresovani Lazarevčani se mogu javiti u roku od 20 dana od objavljivanja poziva.

Povodom Svetskog dana šuma, koji se obeležava danas, Javno preduzeće "Srbijašume" su zajedno sa studentima Šumarskog fakulteta u Beogradu organizovali simboličnu sadnju čak stotinu sadnica na Košutnjaku.

Evropska komisija je, nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura, odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, javljeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

NVO Zeleni razvojni centar nastavlja akciju “Posadi svoj hlad” besplatne podele sadnica jasena i u 2021. godini, saopštio je Slovenački poslovni klub. Nakon uspešne akcije podele 60.000 sadnica u protekloj godini, cilj za 2021. je da podele 40.000 sadnica belog jasena građanima širom Srbije

Prema proračunima agroekonomista za kompletno podizanje jednog hektara vinograda treba uložiti oko 25.000 evra, dok je za podizanje voćnjaka na istoj površini potrebno od 30 do 35.000 evra. Ovo je ozbiljan novac i ako se ne napravi dobar plan pre bilo kakvog ulaska u posao vrlo lako može ispasti da je novac nenamenski potrošen.

Najbolje vreme za sadnju voća je na jesen, čim opadne lišće! Poslednji termin je proleće, pre nego krene vegetacija, ali je višestruko korisno da voće provede celu zimu posađeno, da zemlja dobro nalegne na koren i da se fine žilice spoje sa zemljom i spreme da prehranjuju sadnicu čim krene vegetacija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета