U Srbiji raste prodaja traktora uprkos koroni

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U Srbiji je u prvoj polovini ove godine ukupno prodato 1.574 traktora, dok je u istom periodu u 2019. godini prodato njih 1.560, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Iako su uslovi poslovanja otežani usled pandemije, prodaja traktora u Srbiji zabeležila je blagi rast u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prethodne, navodi se na portalu PKS.

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37 KW (u periodu januar-jun 2020. godini prodato je 744 traktora, u odnosu na 267 prodata primerka 2019. godine).

„Zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je uvela niske carinske stope na uvoz komponenti za industrijsku montažu traktora (do 1 odsto), podstaknuta je prodaja pet domaćih kompanija koje se bave sklapanjem i plasmanom ove vrste traktora“, navode u PKS.

Porast prodaje ove vrste traktora omogućen je, kažu, i zahvaljujući Javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) i podsticajnim merama koje su predviđene u javnom pozivu.

Prema ovom pozivu, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 posto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi…

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

„Dodatno ohrabrenje predstavlja i činjenica da je zabeležen i porast prodaje traktora sa preko 130 KW. U prvoj polovini ove godine prodato je 58 traktora ove snage, prema prodatih 49 primeraka u isto vreme prošle godine“, navodi se na sajtu Komore.

Izvor:Dnevnik

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šteta od 20 milona evra godišnje u proizvodnji voća zbog grada. Gubitak od dva miliona evra godišnje u proizvodnji kajsija zbog kasnog mraza. Bačenih 30 miliona evra godišnje u proizvodnji jabuka zbog previsokih temperatura koje uništavaju kvalitet ploda. Direktni gubici od 2,2 milijarde dolara tokom poslednje dve decenije zbog smanjenog prinosa kukuruza.

Uz poziv turistima da posete Vojvodinu i uživaju u njenoj idiličnoj atmosferi, bilo da su u pitanju salaši, čarde, manastiri ili kulturne atrakcije, u protekle dve godine Turistička organizacija Vojvodine posebnu pažnju posvećuje seoskom turizmu, koji je u ekspanziji

Stočarsko-veterinarski centar (SVC) Krnjača, koji je po svim parametrima bio na svetskom nivou i priznat u celoj Evropi, praktično je ugašen

Odeljenje za poljoprivredu, turizam i društvene delatnosti opštine Vladimirci objavilo je Konkurs za dostavljanje prijave za dodelu podsticajnih sredstava za iskopavanje (bušenje) bunara na teritoriji opštine Vladimirci za 2020. godinu.

Srbija je bogata raznim vrstama divljači, kao i brojnim vrstama riba. Na celokupnoj teritoriji nalaz se lovišta i mesta za ribolov.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета