U Srbiji promet robe na malo porastao za 47%

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u prethodnom periodu povećan promet robe na malo, kao i do rasta prodaje na Veletržnici u Beogradu.

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji porastao je u aprilu 2021. godine u tekućim cenama 47%, a u stalnim cenama 42% u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ukoliko se uporede prva četiri meseca 2021. godine sa istim periodom lane, promet robe u maloprodaji je u tekućim cenama bio veći za 14%, a u stalnim cenama za 13%.

U odnosu na mart ove godine, aprilski promet u maloprodaji je zabeležio rast od 9,3% u tekućim cenama, a u stalnim rast od 7,7%.

Na Veletržnici Beograd zabeležen je 18% veći promet voća i povrća. Najprodavanije povrće je šargarepa, a od voća, promet jagoda veći je 47%, dok je promet trešanja četiri puta veći u odnosu na prethodni period, saopštio je RZS. Promet šargarepe je povećan za 45%, dok su dosta traženi i krompir, luk, paradajz, krastavac i tikvice.

U odnosu na prethodni period, snižene su cene različitih vrsta povrća, tako da se po nižim cenama mogu naći mladi krompir i kupus, krastavac, paradajz, keleraba, brokoli i zelena salata.

U ovom periodu od voća najviše se traže domaće jagode, dok je sve veća potražnja i za domaćim trešnjama.

Jagode na Veletržnicu stižu iz Begaljice i Šapca, a trešnje iz Ritopeka.

Pored snižene cene trešnje, jeftinije se mogu naći lubenica i dinja iz uvoza.

Agroinfo.rs/agrotv.net

U Srbiji promet robe na malo porastao za 47%

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Internetom kruži fotografija sa jagodama sa jedne pijace i ovo bi bio sasvim uobičajen prizor da nema jednog posebnog natpisa.

Blagotvorni nutricionistički sastav jagoda čini ih odličnim izvorom vitamina i minerala, te su one vrlo preporučljive za konzumaciju.

Karoten je važan jer iz njega nastaje vitamin A, odgovoran za zdravu kožu i to posebno suvu, kao i nokte i kosu.

Uloga vitamina A u našem organizmu je veoma važna, jer pre svega učestvuje u sintezi vidnog pigmenta rodopsina, te deluje na razne očne bolesti, ali donosi i brojne druge koristi našem organizmu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета