UGT planira solarne panele na 2.000 hektara u Srbiji

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Američka kompanija UGT Renewables planira da na deset lokacija, površine 2.000 hektara, postavi solarne panele koji bi proizvodili jedan gigavat električne eneregije godišnje, što je tri odsto ukupne energije proizvedene u Srbiji, rečeno je danas u Beogradu prilikom potpisivanja sporazuma

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sporazum o saradnji sa američkom kompanijom “UGT Renewables”, koja se bavi izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije.

Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije, sa ciljem izgradnje energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godrfi (Anthony Godfrey).

Finansijski direktor kompanije “UGT Renewables” Piter Gudol nije govorio o detaljima projekta, gde će paneli biti, kao ni o vrednosti projekta, ali je rekao da će na realizaciji projekta u Srbiji raditi lokalne firme, i da će ta investicija doprineti rastu zaposlenosti u Srbiji.

Precizirao je da se za instaliranje solarnih panela fokus stavlja na korišćenje braunfild zemljišta, odnosno ono koje trenutno nema veliku ekonomsku vrednost, ali se može koristiti za nove projekte.

Gudal je naveo da će se voditi računa i o uticaju projekta na životnu sredinu i lokalne zajednice.

Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je da je potrebno da SAD i Srbija budu partneri u procesu energetske tranzicije.

Predstavnici “UGT Renewables” su krajem marta predstavili ministraki rudarstva i energetike Srbije neka od ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.

Mihajlović je tada najavila donošnje Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je u međuvremenu donet.

Prema rečima ambasadora SAD Entonija Godfrija, novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije Srbija je usvojila standarde EU u toj oblasti, koji po njemu, bitno poboljšava uslove za ulaganje u proizvodnju zelene energije.

Godfri je istakao da će bolji uslovi na kraju doneti niže cene električne energije potrošačima i čistiji vazduh svima u Srbiji.

Agroinfo.rs/agronews.rs

UGT planira solarne panele na 2.000 hektara u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Maksimalna cena evro dizela narednih sedam dana biće 216 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 - 174 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета