Vlada Srbije donela je odluku o otkupu tržišnih viškova tovnih junadi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vlada Srbije donela je odluku o otkupu tržišnih viškova tovnih junadi kao vid podrške poljoprivrednim proizvođačima, objavljeno je u Službenom glasniku. Za ove namene biće izdvojeno 236 miliona dinara

Odgajivači junadi imaju ozbiljne probleme u izvozu, a cena je najniža junadi u poslednjih pet godina. Uzrok zastoja u prodaji utovljene junadi više od 6.000 gazdinstava u Srbiji je činjenica da nema izvoza u Kinu i Tursku, uprkos obećanjima vlasti. Izvoz je simboličan i u Emirate i Italiju.

Prema odluci Vlade, pravo na finansijsku podršku za otkup tovne junadi ima privredni subjekt koji obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno objektu za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla sa sedištem u Srbiji, koji ima izvoznu dozvolu i koji je izvršio otkup tržišnih viškova junadi od poljoprivrednih proizvođača iz Srbije u periodu od 5. septembra do 30. oktobra 2020. godine.

Pravo na finansijsku podršku otkupljivač ostvaruje za otkupljenu tovnu junad od poljoprivrednih proizvođača upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Finansijska podrška za otkup tržišnih viškova utvrđuje se u iznosu od 26 dinara/kg žive mere za otkupljenu junad za klanje i preradu namenjenu izvozu.

Uslov je da je otkupljivač izvršio otkup junadi minimalne težine 600 kilograma po grlu, po ceni koja nije manja od 252 din/kg.

Takođe, da je otkupljivač od jednog poljoprivrednog proizvođača otkupio tovnu junad koja su najmanje 120 dana bila prijavljena na poljoprivrednom gazdinstvu do predaje otkupljivaču, i to maksimalno:

– 100 junadi ako je registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje nije u sistemu PDV-a,

– 200 junadi ako je registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje je u sistemu PDV-a, i to: poljoprivrednik – fizičko lice i preduzetnik,

– 500 junadi ako je pravno lice koje ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Izvor:agronews.rs

Vlada Srbije donela je odluku o otkupu tržišnih viškova tovnih junadi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije je zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja, a Privredna komora će predložiti uveđenje kvote kao rešenje koje će koristiti privredi, farmerima i državi, saopšteno je iz PKS.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95 u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Srbija će u narednim danima doneti odluku o zabrani izvoza pšenice, a dozvola za izvoz će moći da se dobije samo uz pristanak Vlade.

Vlada Srbije propisala je danas da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.

Najnovijom vladinom uredbom je predviđeno da država poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu može dati i u druge, nepoljoprivredne, svrhe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета